2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Eladhatják Al Capone búvóhelyét

2009. szeptember 22. 13:49

Hamarosan kalapács alá került az az észak-wisconsini birtok, amely Al Capone, a chicagói alvilág egykori fejének búvóhelye volt.

A másfél négyzetkilométeres, erdős területet két őrtorony védi, és a terület közepén egy nagyjából fél méteres falvastagságú kőépület áll - a becslések szerint október 8-án 2,6 millió dollárt kaphatnak majd érte. A birtok eddig turistalátványosság volt.

A Couderay-hez közeli telek a tulajdonos bank szerint az 1920-30-as években, az alkoholtilalom idején volt Caponéé. A helyei legendák szerint a birtok átrakodó helyként üzemelhetett: a zárjegy nélküli alkohol Kanadából repülőgépeken érkezett, amelyek a közeli tavon szálltak le, majd teherautókra rakodták a szállítmányt.

A birtok 2008-ban került a bank tulajdonába, amikor korábbi tulajdonosa, Guy Houston és annak cége csődbe ment. A férfi családja még az 1950-es években vette meg a területet, és ott éttermet és egy Capone egykori garázsából épített bárt üzemeltettek. A csőd oka azonban egyelőre ismeretlen, és arról sem a tulajdonos, sem a bank nem volt hajlandó nyilatkozni.

Al Capone, vagy más néven, a sebhelyes arcú az alkoholtilalom idején szerencsejátékból, prostitúcióból és más alvilági üzelmekből vált az alvilág urává, és keresett több tízmillió dollárt. A férfit több gyilkossággal is vádolták, ezeket azonban sosem sikerült bebizonyítani. A leghíresebb a Valentin napi mészárlás volt 1929-ben, amikor Capone ellenlábasai közül hetet öltek meg egy garázsban, ám a nyomozók ezen esetekben sosem tudtak elég bizonyítékot felsorakoztatni a vádlottak ellen. A férfit végül adócsalás miatt sikerült elítéltetni, és 11 évet töltött az Alcatrazban. 1947-ben halt meg.

A birtok eladását Chicagóban is meghirdették, ugyanis a városban a mai napig jelentős kultusza van a gengsztereknek. Ezt próbálta meglovagolni Michael Mann rendező is, akinek Közellenségek című filmje a John Dillinger utáni hajtóvadászatot mutatta be, Johnny Depp és Christian Bale főszereplésével.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár