2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felnyitották a bronzkori királyság érintetlen sírkamráját

2009. szeptember 22. 08:22 MTI

Egy kereken 3500 éves, több száz csontot és kincseket tartalmazó és mindeddig érintetlen kősírt tártak fel tübingeni tudósok a közép-szíriai Qatna királyi palotában.

A Tübingeni Egyetem és a Württembergi Tartományi Múzeum illetékesei elmondták: a felbecsülhetetlen értékű kincsek mellett legalább harminc ember földi maradványait találták meg. Peter Pfälzner régész szerint valószínűleg a királyi család tagjairól vagy a qatnai udvartartás tagjairól van szó. Hozzátette, a sírhely hatalmas felfedezésnek számít, mivel érintetlen: nem fosztották ki a sírrablók.

Az i.e. 1800-ban alapított Qatna a késői bronzkori Szíria egyik legjelentősebb királysága volt. Az Ókori Keleti Kultúra Tübingeni Intézetének régészei 2002-ben már feltártak itt egy királyi sírt. Az idén nyáron felfedezett sírkamrára a palota északnyugati szárnyánál végzett ásatások során bukkantak rá. Egy hatalmas kőajtón keresztül jutottak be a kutatók a 4,9 méter széles és 6,3 méter hosszú kriptába. A helyiség a királyi palotából közvetlenül elérhető.



A csontokat nem anatómiailag logikus sorrendben, hanem csoportosítva halmozták fel. A famaradványok pedig arra utalnak, hogy egyes testeket ládákban helyezték el a sírban. Mindebből a tudósok arra következtetnek, hogy eredetileg a holttesteket máshol temették el, majd később a szokatlanul jó állapotban maradt leleteket áthelyezték.

A csontvázak mellett a régészek számos kerámiatálat és több, gránitból és alabástromból készült edényt is találtak, amelyek egykor az egyiptomiak hatására terjedtek el. Az egyik ilyen edényben értékes arany ékszerekre is bukkantak; a csontvázak mellett is számos arany gyűrű, diadém feküdt. A leletek között aranylemezek is megtalálhatók, amelyekkel a falakat vagy a bútorokat díszítették. Mindezek alapján a régészek úgy gondolják, magas rangú hivatalnokokat, hercegnőket és vezíreket, katonai vezetőket temettek a sírkamrába.

Egyelőre további kutatásokat igényel annak kiderítése, kiket temettek közvetlenül a királyi palota alá. Az ásatás sok kérdést hagy nyitva, mivel hiányoznak a temetkezés korából származó feliratok.

A 2002-ben végzett ásatások leleteit október 17-től láthatják az érdeklődők a Württembergi Tartományi Múzeumban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár