2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nincs pénz az angol katedrálisok helyreállítására

2009. szeptember 23. 09:14 The Daily Telegraph

Minden pénz elfogyott a történelmi katedrálisok felújítására Angliában - derült ki pár nappal ezelőtt, amikor az English Heritage örökségvédő szerv megszüntette a hasonló épületek karbantartására biztosított éves keretet.

A katedrálisok örökségvédelmét biztosító alapítvány az idei év végével megszűnik majd - a döntést azonban mind a politikusok, mind az egyházi vezetők élesen kritizálták. A székesegyházak többsége ugyanis katasztrofális állapotba került - a vakolat hullik a falakról, a víz befolyik a tetőkön, az oszlopokat pedig szigszalag tartja össze - ahogy arról korábban már mi is beszámoltunk. A székesegyházakért felelős bizottság jövő héten megjelenő jelentése is sokkoló: csak a következő évtizedben, a legszükségesebb javításokat elvégzésére közel 200 millió fontra lenne szükség.

Az English Heritage vezetője, Simon Thurley szerint a lépés elkerülhetetlen volt, és szerinte az egész a kormányzat hibája. Elmondása szerint költségvetésük hatalmas nyomás alatt áll, hiszen egyre kevesebb pénzt kapnak, miközben a sport, a művészetek és a múzeumok támogatása egyre nő. A miniszteri válaszból azonban az derül ki, hogy a katedrálisok felújítására szánt keret visszavonásához a kormányzatnak nincs túl sok köze, és az az English Heritage saját döntése volt. A kulturális minisztérium szóvivője ezt azzal árnyalta, hogy „ez egy olyan verseny, amiben nem kapja meg mindenki, amit akar, így most azon szektorok kaptak támogatást, amelyek meggyőzőbbek voltak, mint az örökségvédelem”.

A lépésre az egyházi vezetők is intenzív lobbizással feleltek, és azzal érveltek, hogy a hasonló pénzmegvonásokra csak azért került sor, mert a kormányzati támogatásokban jelenleg a 2012-es olimpiai játékok élveznek elsőbbséget.

De milyen számokról is van szó? 2008-2009-ben az évi 180 millió fontos (53 milliárd forintos) költségvetéséből az English Heritage 29,3 millió fontot (8,7 milliárd forintot) juttatott a történelmi épületek és tájak védelmére, amelyből 1,3 milliót kaptak a katedrálisok (388 millió forintot), míg további 7,7 millió (2,3 milliárd forint) jutott a kisebb épületeknek és kegyhelyeknek.

Az összeg hasznosítása a legtöbb helyen változó. Van, ahol az éves felújítások alig 10 százalékát jelentik, ám a 12. századi Lincoln székesegyház estében például ez az éves költségek egynegyedét teszi ki, így ők most komoly problémákkal kerültek szembe. Ráadásul ott épp egy kiterjedt restaurálást folytatnak, így reményeik szerint a munkáikat adományokból folytathatják majd. A restaurálásokért felelő cég ezért jelenleg is tárgyalásokat folytat az örökségvédelemmel, hogy azok ne hagyják magára a beruházást, és biztosítsák a szükséges költségeket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár