2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Múzeumba kerülhet Joseph Goebbels faliszőnyege

2009. szeptember 23. 16:28 MTI

Több éves jogi vita után a berlini Német Történelmi Múzeumba kerülhet Joseph Goebbels náci propagandaminiszter egykori faliszőnyege.

A történészek érdeklődésére számot tartó darabot jelenleg a rottweili ügyészség raktárában őrzik, de az igazságügyi hatóságok már döntést hoztak: mivel a szőnyeg egykor a náci propagandaminisztérium megbízásából készült, és a német birodalom tulajdona volt, ma a nemzeti vagyonkezelői hatóság jogosult a birtoklására. Az alsó-szászországi rendőrség évekkel ezelőtt foglalta le a darabot egy baden-württembergi üzletembernél, azóta a vagyonkezelői hivatalon kívül négy magánszemély is igényt formált rá.

A Nibelungok legendájának egy jelenetét ábrázoló faliszőnyeg elkészítésére Joseph Goebbels 1943-ban adott megbízást egy bécsi gobelinkészítő manufaktúrának. A fali dísz 1945 tavaszán a náci propagandaminisztériumhoz, a háború végével pedig a szövetségesekhez került. Ezután egy, az NDK-ban élő régiségkereskedő szerezte meg. A 70-es évek végén vagy a 80-as évek elején a szőnyeget Nyugat-Németországba csempészték (sajtóértesülések szerint Costa Cordalis slágerénekes volt az elkövető). Azóta a baden-württembergi üzletember tulajdonában volt, akinél egy razzia során foglalták le.

A szakemberek szerint a faliszőnyeg művészeti szempontból nem különösebben értékes, csupán eredete miatt érdekes a történészek számára. A Német Történelmi Múzeum már bejelentette szándékát a tárgy kiállítására. Az, hogy mikor és milyen keretek között láthatja a faliszőnyeget a közönség, egyelőre még nem tisztázott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár