2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A lengyel parlament elítélte az 1939-es szovjet támadást

2009. szeptember 23. 20:14 MTI

Élesen elítélte a lengyel parlament szerdán közfelkiáltással elfogadott nyilatkozatban a 70 éve Lengyelország ellen intézett szovjet támadást, egyszersmind a katyni mészárlást.

A dokumentum leírja, hogy a szovjet erők hadüzenet nélkül indítottak támadást Lengyelország ellen 1939. szeptember 17-én, és megjegyezi, hogy a Vörös Hadsereg bevonulásához az 1939. augusztusi szovjet-német megnemtámadási szerződés, a Molotov-Ribbentrop-paktum szolgált alapul. "Ezzel megvalósult Lengyelország negyedik felosztása; az ország áldozatul esett két totalitárius eszmének, a nemzetiszocializmusnak és a kommunizmusnak" - áll a parlamenti nyilatkozatban.



A dokumentum elítélte a katyni mészárlást, "a népirtás jegyeit magán viselő háborús bűntettnek" nevezve a szovjet fogságba esett lengyelek elleni rémtettet. 1940 tavaszán összesen 22 ezer lengyel tartalékos tisztet, rendőrt, határőrt és civilt végeztek ki a Szmolenszk melletti katyni erdőben és két másik helyszínen.

A Jaroslaw Kaczynski volt kormányfő vezette nemzeti konzervatív lengyel parlamenti ellenzék ragaszkodott hozzá, hogy a nyilatkozatban nevezzék népirtásnak a katyni mészárlást. Moszkva elutasítja ezt a minősítést. A Donald Tusk miniszterelnök vezette kormányzó Polgári Platform javaslatára végül kompromisszumos megoldás született. A kormányfő a lengyel-orosz viszony javításának a híve.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár