2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Törökországban búcsút vettek az utolsó oszmántól

2009. szeptember 28. 17:31 MTI

Végső búcsút vettek a hét végén az egykori oszmán uralkodó dinasztia legidősebb tagjától Isztambulban. A gyászszertartáson a török kormány több tagja is megjelent, mintegy hivatalosan is fejet hajtva az egykori száműzött, Ertugrul Osmanoglu előtt.

Gyászolók százai töltötték meg a Kék Mecset udvarát Törökország legnépesebb városának történelmi belvárosában, és vonultak el a nemzeti zászlóval borított koporsó előtt. II. Abdul-Hámid, az utolsó oszmán abszolút uralkodó unokája, Osmanoglu gyászszertartásán három miniszter is megjelent. A török média által csak az "utolsó oszmánként" emlegetett Osmanoglu 97 éves korában hunyt el veseelégtelenségben egy isztambuli kórházban szerdán.

II. Abdul-Hámid (1842-1918) a 34. szultán volt, aki 1867-tól uralkodott. Despotikus kormányzása miatt az ifjútörök forradalom 1909-ben megfosztotta trónjától, amelyen V. Mehmed követte. Osmanoglu 1912-ben született egy isztambuli palotában, és 1923-ban, az Oszmán Birodalom összeomlásakor, a Török Köztársaság megszületésekor más családtagjaival együtt száműzetésbe kényszerült.

Életének java részét az Egyesült Államokban töltötte, 1992-ben amnesztiával tért vissza Törökországba. Osmanoglunak 2004-ben az iszlamista gyökerű párt élén 2002-ben hatalomra került Erdogan-kormány adott török állampolgárságot. Recep Tayyip Erdogan kormányfő hivatali ideje alatt egyébként jelentősen megnőtt az Oszmán Birodalom iránti tisztelet Törökországban.

Az „utolsó oszmánt” a Két Mecset közelében lévő temetőben helyezték végső nyugalomra, ahol nagyapja és más oszmán vezetők is nyugszanak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár