2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Játék a királylányokkal Budapesten

2009. október 1. 19:27 MTI

Lovagok, sárkányok, királylányok mesebeli világa elevenedik meg szombaton a Magyar Nemzeti Múzeumban Budapesten: a látogatókat oklevélkészítés, történeti előadások és tárlatvezetések is várják.

Az érdeklődők A Királylányok messzi földről - Katalónia és Magyarország középkorban című kiállításhoz kapcsolódva betekintést nyerhetnek a lovagi tornák, a királyi esküvők, a középkori paloták életének kulisszatitkaiba. A történeti előadások és tárlatvezetések keretében pedig megismerhetik a tárlat főszereplőinek a sorsát.

A kisebbek pecsétes okleveleket készíthetnek a Magyar Országos Levéltár munkatársainak segítségével, tanulságos történeteket hallhatnak csodás királykisasszonyokról s a lovagi erényekről, de találkozhatnak a legendás Szent György lovaggal is, aki egy vérbeli sárkányról, Vibriáról mesél majd.

Szende László Az anyakirálynék évszázada, Királynéi hatalom az Anjou-kori Magyarországon című előadása 16 órától hallható. Ráckevei Anna és Kováts Kriszta színművészek önálló estje 20 órakor kezdődik Nő az időben címmel, s ezen a napon a kiállítás is 22 óráig tekinthető meg. A tárlatot magyar nyelvű vezetéssel járhatja be a közönség 11, 14 és 19 órakor, 16 órától spanyol nyelvű, 17 órától pedig angol nyelvű magyarázatot hallhatnak az érdeklődők.

A november 29-ig látogatható tárlaton a látogatók megismerhetik a katalán-magyar "kapcsolatfelvétel" időszakát - amikor a 942-es hadjárat során a magyar seregek számos ibériai települést kifosztottak -, majd a két állam kialakulásának időszakába is bepillantást nyerhetnek, részben a tanulmányait Katalóniában végző Gerbert d'Aurillac révén, aki már mint II. Szilveszter pápa koronát küldött Szent Istvánnak.

A tárlat igazi különlegességeket is felvonultat: ilyen a veszprémvölgyi kolostornak az egyetlen hiteles Szent István-i oklevélszöveget tartalmazó alapítólevele, Jaume Huguet Árpád-házi Szent Erzsébetről festett 1465-ös, későgótikus-prereneszánsz oltárképe, Mallorcai Sancha "angyali szépségű" sírszobra, és a rendezők tucatnyi corvinát is bemutatnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
 <br /><i>Hajdú D. András [origo]</i> <br /><i>Hajdú D. András [origo]</i> <br /><i>Hajdú D. András [origo]</i> <br /><i>Hajdú D. András [origo]</i> <br /><i>Hajdú D. András [origo]</i> <br /><i>Hajdú D. András [origo]</i> <br /><i>Hajdú D. András [origo]</i> <br /><i>Hajdú D. András [origo]</i> <br /><i>Hajdú D. András [origo]</i> <br /><i>Hajdú D. András [origo]</i> <br /><i>Hajdú D. András [origo]</i> <br /><i>Hajdú D. András [origo]</i> <br /><i>Hajdú D. András [origo]</i> <br /><i>Hajdú D. András [origo]</i> <br /><i>Hajdú D. András [origo]</i> <br /><i>Hajdú D. András [origo]</i> <br /><i>Hajdú D. András [origo]</i> <br /><i>Hajdú D. András [origo]</i> <br /><i>Hajdú D. András [origo]</i>

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár