2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Indiánokkal rohanták volna le Angliát

2009. október 6. 12:17 The Daily Telegraph

Hamarosan kalapács alá kerül az a nemrég felfedezett, különös tervezet, amely azt mutatja be, hogy az 1770-es évek végén a franciák miként rohanták volna le a szigetországot.

A Projet d’une Descente en Angleterre pour l’Année 1779 című tervet Charles-François Dumouriez francia tábornok készítette. A Bonhams aukciósházban ma eladásra kerülő irat szerint a hadvezetés 10 ezer amerikai katonával foglalta volna el Nagy-Britanniát, amelyet akkor az amerikai függetlenségi háború leverése kötött le.

A tábornok a csapatokban a „vadakat”, azaz az amerikai őslakosokat is alkalmazta volna, akik „borzalmak áradatát” zúdították volna a britekre. Dumouriez a tervet akkor készítette, amikor Cherbourgot irányította, és azon egy rövid széljegyzet tudósít arról, hogy a terv Barthélemy Scherer tábornok, hadügyminiszter kezébe is eljutott.

Ezek szerint az amerikai csapatok Írországba érkeztek volna meg, ahol garantált lett volna a sikerük. A dokumentum szerint legalább 500 indiánra lett volna szükség, ám ha nem sikerült volna előteremteni őket, akkor bostoni katonákat öltöztettek volna be így, és őket vetették volna be kegyetlen vadakként. A dokumentum emellett azt is részletezi, hogy az invázió során milyen brit erőkre, ellenállásra számíthatnak, és milyen csapatokra lehet szükség ennek leverésére.

Azt azonban a történészek sem tudják, hogy a tervnek volt-e bármilyen hatása, és azt sem ismerjük, hogy Amerikába egyáltalán eljutott-e a tervezet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár