2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ötven éves Tolna megye egyetlen falusi mozija

2009. október 9. 13:18 MTI

Ötven éve, 1959-ben nyitotta meg kapuját a bölcskei Rákóczi Ferenc Filmszínház, amely ma Tolna megye egyetlen működő falusi mozija. Szombaton az évforduló alkalmából ünnepséget rendeznek.

Bodrogi Gyulával és a hatvanas évek magyar filmjeivel ünnepelnek, sőt még filmhíradót is vetítenek - mondta Gazdag Gyula, a mozi "mindenese". Hozzátette: édesapja is mozigépész volt, így ő a filmszínházban nőtt fel, apró gyerekkorától segített a vetítésekben, és 1996 óta hivatalosan is ott dolgozik.

Az eltelt fél évszázad alatt ugyan sokat változott a filmszínházak iránti igény és a filmvetítések hangulata is más, Bölcskén azonban változatlanul van igény a mozira - hangsúlyozta Gazdag Gyula, megjegyezve, hogy bár a művészfilmeknek csak maroknyi közönségük van, egy premierre több mint százan elmennek. Az elmúlt ötven év alatt rendszeresek voltak a vetítések, ami a falusi mozikat tekintve egyedülálló Tolna megyében. Hetente háromszor, pénteken, szombaton és vasárnap vannak előadások, ezen felül gyermekfilmeket "műsoron" kívül is adnak.

A mozi vezetője szerint nem kell többet várni egy új filmre, mint a városi filmszínházakban, ugyanolyan hamar megérkezik hozzájuk is. Gazdag Gyula büszke arra, hogy a bölcskei moziban nagyobb a vászon, mint a közeli városokban működő filmszínházakban, sőt - ami szerinte szintén ritkaság - náluk erkély is van a nézőtéren. A megyében ma már nincs más falusi mozi, s az országban sem tud húsznál többről Gazdag Gyula. Elárulta: velük megpróbálta felvenni a kapcsolatot, hogy az évfordulón országos falusi mozi találkozót is rendezzenek, ez azonban végül nem jött össze.

Az évfordulóra berendeztek egy kis kiállítást a Rákóczi Filmszínház klubtermében, itt Gazdag Gyula saját és a mozi tulajdonában lévő technikai eszközeit, régi filmfelvevőket, vetítőket, moziszékeket, plakátokat láthat a közönség.

Az évfordulóhoz kapcsolódó ünnepségre október 10-én 18 órára várják Bodrogi Gyulát, akit filmen is láthat ezen az estén a közönség. Levetítik a Hattyúdal című, 1963-ban készült Keleti Márton-filmet, amelyben Bodrogi Gyula Páger Antal oldalán látható. Vetítik még a Jó utat, autóbusz című 1961-ben készült magyar filmet és egy korabeli filmhíradót is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár