2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Robin Hood és a médiakultúra

2009. október 28. 11:11

Krónikáktól Hollywoodig: a Rochesteri Egyetemen négynapos konferencián elemezték a sherwoodi erdő gazfickójának elmúlt 700 évét, illetve az egyes történelmi korok Robin Hood-képét.

A Robin Hood Tanulmányok Nemzetközi Társaságának legújabb, Robin Hood: Media Creature címet viselő tanácskozását Thomas Hahn, az egyetem angol tanszékének professzora a következőkkel vezette fel: „minden nemzedék egyszerre kapja azt a Robin Hoodot, akit szeretne és akit érdemel”.



A kutatók ezután a Robin Hood-kép változásait vették górcső alá, azaz arra voltak kíváncsiak, hogy a férfi alakját melyik kor miként formálta saját képére. Így az előadások során hősköltemények, színdarabok, irodalmi alkotások, de még a hollywoodi filmek is előkerültek. Ez utóbbi azért sem meglepő, ugyanis jövőre kerül a mozikba Ridley Scott új filmje, amelyben Russel Crowe alakítja az erdei hőst. Emellett a BBC-n már harmadik évadát tapossa a Robin Hoodról készített, egyes részleteiben Magyarországon forgatott széria.



Hahn szerint a figura sikerének oka abban rejlik, hogy a történet kortalan, és mindenkinek kikapcsolódást nyújt: a lázadás, igazság, testvériség és szerelem elemei nem csak egy nagyszerű történet megalkotásához, hanem az érzelmek megragadásához is nagyszerűek lehetnek. Bár a történet nem rendelkezik shakespeare-i vonásokkal, Hahn szerint mégis minden tudományág szívesen kutatja. Egyesek a szervezők felkérésére be is öltöztek, így az egyetemen egy pár napig senki nem lepődött meg, ha Robin Hoodokkal találkozott szembe az ebédlőbe menet.

A tanácskozás méltóképp zárult: a résztvevőknek Douglas Fairbanks 1922-es kalandfilmjének digitálisan helyreállított kópiáját vetítették le.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár