2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A szabadságot ünnepli Berlinben a világ

2009. november 5. 12:50 MTI

A szabadságot ünneplik Berlinben a fal leomlásának 20. évfordulója alkalmából, ezért nem véletlen, hogy a többnapos program "A szabadság ünnepe" elnevezést viseli. Csúcspontja az évforduló napja, azaz november 9., az ünnepségek azonban már szombaton megkezdődnek.

A német főváros központjába, a Brandenburgi kapuhoz és környékére százezreket várnak arra a háromnapos fesztiválra, amely az ünnep központi részét jelenti. A "baj" csak az, hogy a vendégeknek el kell dönteniük, Kelet- vagy Nyugat-Berlinben ünnepelnek majd.

A jubileum alkalmából ugyanis 1000 színes kődominóból ismét felépítik az egykori hírhedt berlini falat, amely az eredetitől eltérően nem 29 évig, hanem csak három napon keresztül "választja" majd el a főváros két felét. A dominófal - az egykori mesterséges határ vonalát követve - mintegy másfél kilométer hosszú szakaszon húzódik majd a Brandenburgi kapu mentén a Potsdamer Platztól a német parlamentig. A színes dominókat német és külföldi fiatalok festették, illetve rajzolták tele saját, az egykori fallal kapcsolatos "gondolataikkal". A dominófalat pedig november 9-én este bontják le, a 20 évvel ezelőtti tényleges falbontásra emlékezve.

A hétfő esti évfordulós rendezvény a Brandenburgi kapunál ünnepi koncerttel kezdődik, amelyen Berlin város zenekara lép fel Daniel Barenboim vezényletével. Az újabb falbontás, azaz a dominók ledöntése ezután következik, majd az ünnepséget - szintén a kapunál - hatalmas tűzijáték zárja. A szervezők szerint annak költségei meghaladják az 5 millió eurót. Közben a felállított színpadon olyan hírességek lépnek fel, mint Angela Merkel, Hillary Clinton, Nicolas Sarkozy vagy Dmitrij Medvegyev. A német kormány - és személy szerint Merkel kancellár - ugyanis az "egész világot" meghívta, hogy egy világmegváltó évfordulót közösen ünnepeljenek.

"A szabadság ünnepe" ugyanakkor gyakorlatilag már meg is kezdődött Berlinben, a különböző kulturális és zenei rendezvények szerte a fővárosban már javában tartanak. Hírek szerint a hétvégére már minden szállodai szoba foglalt, szerte az országból és külföldről is vendégek ezrei érkeznek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár