2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Restaurálták Raffaello és Leonardo rajzait

2009. november 18. 11:16 MTI

Raffaello, Leonardo da Vinci és más neves művészek rajzai, szám szerint 280 alkotás tért vissza sok éves restaurálás után a milánói Ambrosiana Könyvtárba (Biblioteca Ambrosiana).

A rajzokat az úgynevezett Resta Codex tartalmazta, amelyet egy 17. századi szerzetes, Sebastiano Resta testvér után neveztek el. A barát élete során 3500 rajzot gyűjtött össze, amelyeket 30 kötetbe köttetett be. Mindössze hat kötet maradt fenn érintetlenül, köztük a Codex Reta, valamint Peter Rubens rajzait tartalmazó kötet, ám a szerzetes kollekciójából származó különálló rajzok számos köz- és magángyűjteményben megtalálhatók.

Hét évvel ezelőtt küldték el a kódexet Firenzébe restaurálásra, ahonnan öt speciális konténerben érkeztek vissza a rajzok. A konténereken belül kisebb tárolókba helyezték a sérülékeny alkotásokat, amelyeket így anélkül is lehet szemrevételezni, hogy kézbe kellene venni őket. A rajzokban egyébként a legnagyobb kár akkor keletkezett, amikor bekötötték a kódexet. Némely alkotáson gondatlan bánásmód miatt keletkeztek "ráncok", másokon begyűrődések láthatók, és kivétel nélkül minden lap hullámossá vált az évszázadok során.

Az alkotásokat először kivették a megkopott bőrkötésből, majd azok állaguktól függően egyéni "kezelésben" részesültek: némely rajzot elég volt megtisztítani, mások viszont komolyabb restaurálást igényeltek.

A Biblioteca Ambrosiana tervezi a rajzok bemutatását, ám a kiállítás időpontját még nem jelentették be. A könyvtár jelenleg mutatja be annak a 24 kiállításból álló sorozatnak az első tárlatát, amelynek keretében hat év alatt megismertetik a nagyközönséggel Leonardo da Vinci 1119 oldalas Atlanti Kódexét. (A Codex Atlanticus az itáliai polihisztor rajzainak és írásainak legnagyobb gyűjteménye.)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár