2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egyedülálló ékírásos pecsétnyomó Hammurapi korából

2009. november 24. 08:26 MTI

Hammurapi babiloni uralkodó korából származó ékírásos pecsétnyomót tártak fel osztrák régészek Egyiptomban.

A kairói Osztrák Régészeti Intézet és a Bécsi Egyetem Egyiptológiai Intézetének szakemberei az Egyiptomot leigázó ókori pásztornép, a hükszoszok fővárosában, Avarisz, a mai Tell-ed Dabaa környékén végeznek feltárásokat - olvasható az Egyiptomi Állami Információs Szolgálat honlapján.

Záhi Havvász, a Legfelsőbb Régészeti Tanács főtitkárának bejelentése szerint az égetett agyagból készült pecsétnyomó név szerint megemlíti az i.e. 1792 és 1750 között uralkodó Hammurapi babilóniai királyt. A közelmúltban egy hasonló pecsét került elő a térségben. "Az első pecsétnyomóra Hian, az i.e. 1653-1614 között uralkodó hükszosz király palotájának romjai között leltünk" - nyilatkozta Záhi Havvász.

Manfred Bietak, az egyiptomi osztrák régészeti misszió vezetője szerint ez a két legrégebbi babilóniai pecsétnyomó, amelyet Egyiptomban találtak, s így óriási jelentőséggel bírnak. Az el-Amarnában, Ehnaton fáraó egykori székhelyén feltárt hasonló pecsétnyomók 150 évvel későbbiek. Mint az osztrák régész rámutatott, a két pecsétnyomó azt jelzi, hogy a hükszoszok, akik az i.e. 17. században törtek be Egyiptomba, s csaknem egy évszázadra megvetették lábukat a Nílus-parti birodalomban, távoli vidékekkel, így Babilonnal is kereskedtek.

Hammurapi, az óbabilóniai dinasztia VI. uralkodója, kinek sikerült Mezopotámia csaknem teljes területét ismét egy uralom alatt egyesítenie, Babilont a térség vezető politikai és kulturális hatalmává tette. Nemcsak sikeres hódító, hanem tehetséges állam- és gazdaságszervező is volt: megszervezte a birodalmi közigazgatást, az elnéptelenedett területeken csatornákat ásatott és telepeseket küldött oda. Nevéhez fűződik a világ első írott törvénykönyveinek egyike, amelyet egy 1901-ben előkerült 2,4 méter magas kősztélének köszönhetően ismert meg az utókor.

A 282 szakaszból álló akkád nyelvű gyűjtemény a megelőző korok szokásjogát és az egykorú vagy korábbi ítéleteket foglalta össze. Hammurapi a törvénygyűjteményben szabályozta az igazságszolgáltatás rendjét, a peres eljárás menetét, a bírák kötelességeit. Részletesen szabályozta az adósjogot és a földbirtoklási viszonyokat, a monogám házasságot pártolta, rögzítette a jegyességi szerződésre, a jegyajándékra, a válásra és az örökbefogadásra vonatkozó szabályokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár