2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bűvész oktatta a CIA hidegháborús ügynökeit

2009. november 27. 09:08 The Daily Telegraph

A hidegháború során a CIA felbérelte a leghíresebb amerikai bűvészt, akinek a csalásokról, titkolózásokról, és titkos kommunikációs lehetőségekről kellett kézikönyvet írnia a Cég számára.

A korábban szigorúan titkos dokumentumok alapján írt The Official CIA Manual of Trickery and Deception című könyvből kiderül, hogy az 1950-es években trükkjeiért és ötleteiért 3000 dollárt fizettek John Mullhollandnek. A férfi által írt különleges kötetről nem sokkal ezelőttig azt hitték, hogy már nem is létezik, és 1973-ban annak minden példányát megsemmisítették. Egyet azonban a Cég darálói megkíméltek, és azt Keith Melton, kémkedést kutató történész, és Bob Wallace, a CIA egykori technológiai vezetője találták meg.

Az 1950-es években írt kézikönyv a CIA MK-ULTRA projektjéhez tartozott, amelynek során a szovjet agykontroll és más kihallgatási technikák ellen próbálták meg felvértezni a kémeket. A projektben később több szigorúan titkos kísérleten, így a kábítószerek hadicélú alkalmazásán, vagy a külföldi vezetők, így Fidel Castro meggyilkolásán is dolgoztak.



A most megjelent könyv szerint azonban a bűvész nem volt túl hatékony: tanácsai között a tökéletes fapofa elsajátítása, vagy épp a különböző megtévesztési és lopási technikák szerepeltek. Emellett részletesen megörökítette, hogy egy pirulát miként lehet valakinek a poharába szinte láthatatlanul becsempészni, vagy miként lehet a cipőfűzővel titkos üzeneteket leadni.

A könyvhöz írt előszavában a CIA egykori vezetője, John McLaughlin megjegyzi, hogy a bemutatott technikák egy részét soha nem alkalmazták - mármint ő nem tud róla.

Még több trükk

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár