2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Betiltanák a Rettegett Ivánról készített filmet

2009. december 1. 10:43 The Daily Telegraph

A nemrég orosz mozikba került "Cár" című mozifilm Rettegett Iván véres életét és kegyetlen korát mutatja be. Egy helyi történész szerint azonban az alkotást minél előbb be kéne tiltani, mivel az a középkori uralkodót őrült szadistaként ábrázolja.

Vjacseszláv Manyegin hivatalosan is arra kérte Dmitrij Medvegyevet, hogy tiltsa be „az orosz államiságot sértő és támadó alkotást”. A múlt hónap elején bemutatott kasszasiker ugyanis komoly vitát váltott ki mind egyházi mind pedig történészi körökben, éppen akkor, amikor a Kreml is arra bátorítja az oroszokat, hogy legyenek büszkék sokszor támadott és esetenként brutális történelmükre.



A filmben Iván egy gyilkos zsarnokként jelenik meg, aki magát Isten fölé helyezi, és valós illetve képzelt ellenfeleit kegyetlenül végezteti ki. Az egyik jelenetben az orosz uralkodó katonai parancsnokait egy medvével tépeti szét, míg egy másikban az egyház vezetőjét ölik meg, illetve a nézők egy része azt is sértőnek tartotta, amikor Iván katonái felgyújtottak egy templomot. Manyegin szerint mindez ahhoz hasonlítható, mintha az Egyesült Államokban George Washingtonról olyan filmet készítenének, amelyben az első elnök vérszomjas mániákusként jelenne meg.

A film rendezője, Pavel Lungin azonban úgy véli, hogy a film az uralkodó kegyetlenségének csak kis részét mutatta be, és a kritikusoknak nincs igaza: Oroszország sok ponton még ma is Iván örökségét hordozza, és ma is az ő hatalomgyakorlási formái élnek tovább.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár