2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A magyar festészet remekművei Nyíregyházán

2009. december 2. 12:22 MTI

A 19. és a 20. század legnagyobb magyar festőművészeinek alkotásaiból nyílt kiállítás Remekművek címmel kedden a nyíregyházi Jósa András Múzeumban.

A február 28-ig nyitva tartó tárlaton a híres Antal-Lusztig Gyűjtemény művei láthatók, a többi között Munkácsy Mihály, Csontváry Kosztka Tivadar, Rippl-Rónai József, Aba Novák Vilmos, Szőnyi István és Vaszary János alkotásai. A művek felbecsülhetetlen értékét jelzi, hogy a kiállítás biztosítása egymilliárd forintba került.

Cservenák László, a múzeum munkatársa elmondta: a tárlatot a nemrég alakult Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Turizmusáért Egyesület rendezi. A kiállításhoz kapcsolódóan karácsonyig szombatonként családi programot is rendeznek, ahol különböző foglalkozások, vetélkedők is várják az érdeklődőket. A tárlat megnyitása előtt az Antal-Lusztig Gyűjtemény és a Jósa András Múzeum együttműködési megállapodást kötött, amelyet Antal Péter tulajdonos, illetve Bene János igazgató írt alá. A 3500 műből álló gyűjtemény alkotásaiból a jövőben több alkalommal szerveznek majd kiállítást a nyíregyházi múzeumban.



A legjelentősebb hazai képzőművészeti magángyűjteményt Antal Péter nagyapja, Lusztig Sámuel alapozta meg az 1920-as években, amikor megvásárolta az akkori kortársművészek alkotásait. Unokája 1968-ban kapcsolódott be a gyűjtésbe, és továbbgazdagította a képzőművészet szinte minden ágát magába foglaló kollekciót, amelyet ma már a világ legértékesebb magángyűjteményei között tartanak nyilván.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár