2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nagy az érdeklődés a Stasi-akták iránt

2010. január 18. 08:02 MTI

Az elmúlt évben több mint 100 ezren kérelmezték, hogy betekinthessenek azokba az iratokba, amelyeket annak idején az egykori NDK hírhedt állambiztonsági minisztériuma, a Stasi vezetett róluk - jelentette ki egy múlt heti interjúban az iratokat kezelő szövetségi hatóság vezetője.

Marianne Birthler külön is említésre méltónak tartotta: az érdeklődők jelentős része csak 20 évvel a berlini fal 1989 novemberében történt leomlása után kérvényezte az iratokba történő betekintést. Mindezt azzal magyarázta: a jelek szerint sokan mostanáig tartottak attól, hogy a múlt felhánytorgatása - azaz az aktákba való betekintés - fájdalmat okoz.

Az egykori keletnémet polgárjogi harcos utalt arra is, hogy sok kérelem Németország nyugati feléből érkezett. "Még ma is rendkívül sok a teendőnk" - jelentette ki a hivatal vezetője, közvetve emlékeztetve: a fordulat, illetve az NDK összeomlása után a szövetségi kormányban is volt olyan elképzelés, hogy az aktákat meg kell semmisíteni, vagy legalábbis azokat a nyilvánosság számára hozzáférhetetlenné kell tenni. "Ha ez történt volna, ma védtelenek lennénk az NDK megszépítését célzó törekvésekkel szemben" - fogalmazott korábban a hatóság vezetője.

Az interjúban Birthler hangsúlyozta azt is: hivatalának a múlt feldolgozását célzó tevékenységhez még időre van szüksége. 1990-ben sokan úgy gondolták, hogy a hatóság csak 10, legföljebb 15 évig fog működni - emlékeztetett Birthler, hozzátéve: a megmaradt akták iránti érdeklődés egyáltalán nem csökkent. A múlt feldolgozása nem intézhető el egy generáció alatt - jelentette ki.

Marianne Birthler egyfajta szellemi elhatárolódást sürgetett az egykori keletnémet kommunista diktatúrától. Nézete szerint az NDK-t sokan még mindig utólagosan idealizálják. A diktatúra tényéről sokan megfeledkeznek, sokan pedig bagatellizálják azt - jelentette ki a hivatal vezetője, aki szerint különösen az ifjúság körében szükséges a múlttal kapcsolatos felvilágosítás. A fiatalok ugyanis azok, akik az egykori NDK-s időket már nem ismerhették.

Az elmúlt években több mint 1,7 millióan kérelmezték, hogy betekinthessenek a róluk vezetett egykori Stasi-iratokba. 2006-ig a kérelmek száma évről-évre némelyest csökkent, de 2007-től ismét növekedni kezdett. Az illetékes szövetségi hatóság archívumaiban mintegy 5,5 millió aktát tárolnak, amelyeket a volt kommunista állambiztonsági minisztérium 1950 és 1989 között "halmozott fel". Közöttük áldozatok és ügynökök aktái egyaránt szerepelnek. Marianne Birthler 2000 óta áll az 1990 januárban létrehozott hivatal élén.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár