2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A macskaistennő templomát tárták fel Alexandriában

2010. január 19. 17:14 MTI

A Ptolemaidák korából származó kétezer éves szentélyt tártak fel Alexandriában, a tudósok feltételezése szerint a templomot Básztetnek, a macskaistennőnek szentelték.

Az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács szerint a szentély romjait a Nagy Sándor alapította város szívében, a vasúti főpályaudvar közelében fedezték fel. A közelben római kori amfiteátrumot, valamint jó állapotban fennmaradt mozaikot is feltártak. Mohammed Abdel-Makszúd ásatásvezető régész szerint a szentély II. Bereniké királyné, az i.e. 3. században uralkodó III. Ptolemaiosz felesége számára épült. A lelet lehet az első nyom, amely elvezethet az alexandriai királyi negyed felfedezéséhez, amelyet oly régóta keresnek a régészek.


A macskakultusz története

A helyszínen több Básztet-szobrot találtak, ami a régész szerint arra utalhat, hogy az Alexandriában felfedezett első ptolemaida templomot a macskaistennőnek szentelték. A felfedezés arra is utalhat, hogy a macskaistennőt a makedón származású dinasztia korában is imádták Egyiptomban.

Záhi Havvász, a Legfelsőbb Régészeti Tanács vezetője szerint a későbbi korokban a szentély egyfajta "kőfejtőként" szolgált, erre utalnak a nagy számban hiányzó kőtömbök. A modern Alexandria az ókori város romjain épült, s az antik világ templomai, palotái és könyvtárai közül sokat mind a mai napig nem sikerült megtalálni.

Básztet az ókori egyiptomi panteon oroszlán- illetve macskaistennőinek egyike, azok szelíd oldalát jelképezi, így a szerelem, a vidámság és a zene istennője. Fő kultuszhelye Bubasztisz (Per-Basztet) városában volt, Hérodotosz írta le az évenként itt zajló ünnepségeket. Nemcsak macskaként, hanem macskafejű, hosszú ruhás nőalakként is ábrázolták. Az egyiptomiak újévkor macskaszobrokat készítetek, amelyeket jókívánságokat tartalmazó felirattal láttak el, hogy elnyerjék az istennő jóindulatát. A kultuszával kapcsolatos macskatemetkezéseket számos helyen feltárták Egyiptomban.

Top 10 Animal Gods and Goddesses in Ancient Egypt

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár