2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Exhumálják Leonardo da Vinci maradványait

2010. január 26. 09:24 Times Online

Olasz kutatók engedélyt kértek a franciáktól a híres reneszánsz polihisztor földi maradványainak exhumálására - számolt be róla a The Times. A szakemberek a tervek szerint a DNS-analízis után elkészítik majd a férfi arcának rekonstrukcióját is, amivel könnyedén kiderülhet, hogy tényleg őt ábrázolja-e a Mona Lisa.

Az Olaszország vezető kutatóit és művészettörténészeit tömörítő Nemzeti Kulturális Örökségi Bizottság hivatalosan is kezdeményezte a reneszánsz mester sírjának felnyitását. Ezáltal most végre arra is fény derülhet, hogy Leonardót 1519-ben bekövetkezett halála után tényleg a Loire-völgyben álló Amboise kastélyban temették-e el.

Giorgio Gruppioni antropológus szerint a projekt során megpróbálják kideríteni, hogy tényleg a polihisztort ábrázolja-e a Mona Lisa, hiszen az azon szereplő hölgy kilétét is évszázadok óta próbálják megoldani. A legvalószínűbb elmélet szerint a kép egy tehetős firenzei kereskedő feleségét, Lisa Gherardinit ábrázolja, ám vannak olyan elméletek, miszerint az állítólag homoszexuális festő magát örökítette meg a műremeken. Ezt erősítette meg Lillian Schwartz, amerikai szakértő számítógépes analízise is, aki a mester időskori önarcképét hasonlította össze a titokzatos mosolyú hölggyel.

A kutatócsoportot vezető Silvano Vincenti szerint az első lépés a radiokarbonos vizsgálat mellett a csontból és fogakból kinyert DNS vizsgálata lesz, amiket a mester Bolognában eltemetett rokonainak maradványaival vetnek majd össze. Emellett arra is fény derülhet majd, hogy Leonardo szifiliszben, tüdőbajban, vagy ép a kor festőihez hasonlóan ólommérgezésben szenvedett-e.

Bár az exhumáláshoz a francia kulturális hatóságok mellett a kastély tulajdonosának engedélyére is szükség van, az előzetes megállapodás mostanra meg is született, és a tervek szerint nyáron akár a munkálatok is megkezdődhetnek majd. Mindezt azonban bonyolítja, hogy a Leonardo temetőhelyéül szolgáló templomot 1789-ben elpusztították, és az állítólagos maradványokat 1874-ben a kastély kisebb kápolnájában temették újra.

Más kutatók szerint azonban már a vizsgálat ötlete is nevetséges, és semmi szükség nincs a maradványok bolygatására, csak hogy megállapítsák: Leonardót láthatjuk-e a Mona Lisán.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár