2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fókuszban a Nemzet Múzeuma

2010. január 27. 16:14

A Magyar Nemzeti Múzeum épületét, funkcióit, felújításait, a műtárgyvédelmi munkát, az intézménynek a közéletben betöltött szerepét bemutató kötet jelent meg A Nemzet Múzeuma címmel. A könyv premierjén ismertették a múzeum környezetének fejlesztésére kiírt nyílt tervpályázatot, s első ízben átadták a Múzeumbarát Iskola díjat is.

A Nemzet Múzeuma című kötet rekordidő alatt készült el, 2009 októberében döntötték csak el, hogy milyen anyag kerüljön a kiadványba - mondta el a bemutatón Pintér János, az intézmény főigazgató-helyettese.

A 19 fejezetből álló munka a Magyar Nemzeti Múzeum történetének vázlatos ismertetésével kezdődik, majd a ház építésének, különböző átalakításainak, helyreállításának és az 1994-ben kezdődött nagyarányú felújításnak a részleteit tárgyalják a múzeum munkatársai és építész szakértők. A bőségesen illusztrált munka a múzeumpalota reprezentatív tereit, ornamentális festészeti díszítéseit, azok restaurálását is bemutatja. Több fejezet foglalkozik az egyes tárak tevékenységével és a műtárgyvédelem alakulásával.



Számos érdekességet kínál a legendás Múzeumkertet taglaló fejezet, és ízelítőt ad a könyv a Magyar Nemzeti Múzeumnak a közéletben betöltött szerepéből is. Ez utóbbi kapcsán Pintér János emlékeztetett arra, hogy 1902-ig a múzeum dísztermében ülésezett az országgyűlés felsőháza, itt ravatalozták föl Kossuth Lajost, Jókai Mórt, Görgey Artúrt, Ady Endrét.

Kovács Tibor, a Magyar Nemzeti Múzeum leköszönő főigazgatója hangsúlyozta, hogy első és második főigazgatói pályázatának fontos része volt az intézmény fejlesztése. A 10,4 milliárd forint értékű, 12 évig tartó belső rekonstrukció befejeződött. A fenntartó, az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatandónak ítélte további elképzeléseiket a kert és a múzeum környezetének fejlesztéséről, ezért nyílt - nemzetközi - tervpályázatot írhattak ki, amely az EU hivatalos lapjában január 21-én jelent meg. Ennek közzétételére azért volt szükség, mert engedélyezési tervek híján EU-s támogatásra pályázni nincs esélyük.

A munkálatok célja az épület kiszolgáló-logisztikai funkcióinak bővítése, a kerthasználat rendezése, az északi és déli udvar hasznosítása. A majdani munkálatok becsült költsége 4-5 milliárd forintig terjedhet. A pályaművek benyújtási határideje április 19. A kiíró május 13-ig hirdeti ki a pályázat eredményét.

Az eseményen adták át - első alkalommal - a közgyűjtemény Múzeumbarát Iskola díját, amelyet a XX. kerületi József Attila Általános Iskola kapott. Az iskola két pedagógusa, Palotainé Simon Ilona tanítónő és Kurimai Ágnes tanárnő, valamint Foghtőy Krisztina, az ELTE docense múzeumpedagógiai munkájáért külön elismerésben részesült.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
 <br /><i>Hirling Bálint [origo]</i> <br /><i>Hirling Bálint [origo]</i> <br /><i>Hirling Bálint [origo]</i> <br /><i>Hirling Bálint [origo]</i> <br /><i>Hirling Bálint [origo]</i> <br /><i>Hirling Bálint [origo]</i> <br /><i>Hirling Bálint [origo]</i> <br /><i>Hirling Bálint [origo]</i> <br /><i>Hirling Bálint [origo]</i> <br /><i>Hirling Bálint [origo]</i> <br /><i>Hirling Bálint [origo]</i> <br /><i>Hirling Bálint [origo]</i> <br /><i>Hirling Bálint [origo]</i> <br /><i>Hirling Bálint [origo]</i> <br /><i>Hirling Bálint [origo]</i> <br /><i>Hirling Bálint [origo]</i> <br /><i>Hirling Bálint [origo]</i> <br /><i>Hirling Bálint [origo]</i>

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár