2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Retrospektív kiállítás Cartier-Bresson műveiből

2010. január 28. 08:39 MTI

Eddig még soha nem látott képeket is felvonultató retrospektív kiállítás nyílik Henri Cartier-Bresson francia fotográfus műveiből április 11-én a New York-i modern művészetek múzeumában, a MoMA-ban.

A tárlat, amelyhez foghatóra méreteit tekintve több mint 30 éve nem volt példa, az Henri Cartier-Bresson: a modern évszázad címet viseli, és 300 képet mutat be az 1929 és 1989 közötti időszak terméséből. A felvételek közül több mint hatvanat még sohasem láthatott a közönség - hangsúlyozta a kiállítást beharangozó közleményében a The Museum of Modern Art (MoMA).

A tárlatot rendező Peter Galassi, a múzeum fotóművészeti részlegének főkurátora Henri Cartier-Bresson legtermékenyebb évtizedeire, a 30-as és 60-as évek közötti korszakára helyezte a hangsúlyt. Az érdeklődők komoly válogatással találkozhatnak azokból a folyóiratokból is, a Paris Matchtól a Life-ig, ahol Cartier-Bresson fotóriportjai megjelentek.

A retrospektív tárlat kiemeli a híres fotográfusnak azt a tehetségét, hogy az örökkévalóságot ragadja meg a pillanatban. A kiállításra 220 képet a Cartier-Bresson Alapítvány adott kölcsön, amelyet egy évvel a művész 95 éves korában bekövetkezett halála előtt, 2003-ban Párizsban hoztak létre.

A június 28-ig nyitva tartó kiállítás 12 szekcióban mutatja be a képeket. Vannak kronologikus részek, amelyek a 30-as évekre és a fotográfus szürrealista lázadására, később pedig a II. világháború utáni fotóriporteri pályafutására helyezik a hangsúlyt. (Cartier-Bresson 1947-ben a Magnum fotóügynökség egyik alapító tagja volt Robert Capa, David Seymour és George Rodger társaságában.)

Más szekciók inkább tematikusak és a fotóművész által felfedezett területekre összpontosítanak Ázsiától a Szovjetunióig, valamint a kínai "nagy ugrásról" vagy a New York-i bankárok hétköznapi életéről készült "esszéire" fókuszálnak. A kiállításon 34 portré is látható lesz - tette hozzá a MoMA.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár