2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vért kerestek Puskin szófáján

2010. február 9. 08:39 MTI

Alekszandr Puskin valóban azon a díványon halt meg, amely Szentpéterváron, a költő lakásában berendezett múzeumban látható - jelentették be egy alapos vizsgálat eredményeként hétfőn, a költő halálának évfordulóján a Néva parti városban.

Jurij Molin, a szentpétervári törvényszéki orvostani intézet helyettes vezetője elmondta: mintákat vettek Puskinnak a múzeumban őrzött véres mellényéből és hajtincséből, és ezt hasonlították össze a díványon, illetve a kárpit mélyebb rétegeiben talált vérnyomokkal. A mellényt bizonyítottan a költő viselte, s a hajtincsről most állapították meg egyértelműen, hogy tőle származik.

A díványt az Ermitázs adta át a múzeumnak 1937-ben, de sokan kételkedtek eredetiségében. Galina Szedova, a lakás-múzeum igazgatója hétfőn azt is bejelentette: sokéves kutatómunkával sikerült kideríteni, hogy a bútordarabot Natalja Goncsarova, a költő özvegye adta át Mark Filoszofovnak, az Ermitázs munkatársának, s onnan került vissza eredeti helyére, Puskin Mojkán lévő lakásába.

Molin szerint a vizsgálat azt is bebizonyította, hogy barátainak nem volt érdemes a sebesült költőt elvinni a katonai orvostudományi akadémia kórházába, mert az a segítség, amelyet akkoriban ott tudtak nyújtani, nem volt semmivel sem több, mint amit otthon biztosíthattak a sérültnek a hozzá siető orvosok.

A dívány eredeti voltát illető kételyek mindeddig olyan erősek voltak, hogy a tárlatvezetésen hangsúlyozták: az egyetlen, ténylegesen Puskin tulajdonát képező bútordarab a múzeumban egy nagy asztal, a többi hű kópia, amelyet az eredeti számlák alapján az eredeti bútorokat gyártó cégtől rendeltek meg.

Puskin (1799. június 6. - 1837. február 10.) a szentpétervári társaság egyik kedvence, már életében kultikus alak volt. Költő, író, drámaíró, az orosz irodalom fejlődésének meghatározó alakja, a modern orosz irodalmi nyelv megteremtője. Legjobb versei közül sokat magyarra sajnos nem fordítottak le. Életét egy párbajban szerzett seb oltotta ki: felesége jó hírének védelmében párbajozott az őt provokáló Georges Charles d'Anthes francia emigráns kalandorral, és a sérülésbe a második napon belehalt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár