2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Múzeumban a porlasztó atyja

2010. február 25. 08:12

A porlasztó egyik feltalálójának, Bánki Donátnak a munkásságából nyílt kiállítás a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Öntödei Múzeumában.

Bánki Donát, korának egyik legjelesebb gépészmérnöke a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a budapesti Magyar Királyi József Műegyetem nemzetközi hírű professzora, a Gépészmérnöki kar dékánja volt. Gazdag életútját 21 darabból álló tablósorozatban örökítette meg az Óbudai Egyetem, melyet 2010. február 16. óta láthatnak az érdeklődők a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Öntödei Múzeumában.

A tablók mellett számos eredeti dokumentumban is gyönyörködhet a látogató. A vitrinekben megszemlélhetik a gépészmérnök hallgató Bánki 1876/77-es egyetemi anyagkönyvét, kinevezését a Magyar Királyi József Műegyetem „constructeurévé” 1891. március 31-i dátummal, megtekinthetik a Vaskapu-vízerő tervezetének eredeti nyomtatott változatát, amelyet a budapesti Hydro-elektromos társaság mérnök bizottságának adott elő 1918. június 18-án.

A kiállításban szerepel a műegyetemi tanár által kiadott írásbeli feladat gépészmérnök hallgatók számára 1906-ból, találmánya a Bánki-Csonka féle első karburátor műszaki rajza és annak motoros szivattyúhoz készített változata is. Megtekinthető a Franklin Társulat 1916-os kiadásában az eredeti „Energiaátalakulások folyadékokban” című egyetemi tankönyve, mely máig használatos a Műegyetemen. A kiállítás szemlélteti az utókor megbecsülését is az alkotó utódoknak adományozható, róla elnevezett emlékérem és jubileumi díj bemutatásával.

A kiállítás április közepéig tekinthető meg a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Öntödei Múzeumában. (Budapest, II. kerület, Bem József u. 20.)

Nyitva tartás: hétfő kivételével naponta 9-17 óráig, tel./fax: 36 1 202 5011, www.omm.hu

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár