2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lézerrel tisztítják a műkincseket

2010. március 2. 08:55 BBC News

A szépségipartól tanulnak az olasz restaurátorok: az eddig a tetoválások eltávolítására alkalmazott lézeres eljárást most a műremekek tisztítására használják.

A lézeres tisztítást kő- és fém tárgyak esetében már eddig is sikeresen alkalmazták, ám most az olaszországi Sagrestia Vecchia és Cappella del Manto falfestményeit és freskóit is ezzel az eljárással szépítették meg: ennek eredményeit a Journal of the American Chemical Society című szaklapban tették közzé.

Eszerint a firenzei Alkalmazott Fizikai Intézet (CNR) Dr. Salvatore Siano vezette kutatócsoportja több műtárgyat tanulmányozott az eljárás előtt: Lorenzo Ghiberti bronzfejét, illetve Donatello Dávidot ábrázoló bronzszobrát is bevonták a tesztekbe, és ezzel az eljárással tisztították meg a Paradicsom kapuját is. Siano szerint ez utóbbi restaurálása volt eddig a legfontosabb és leginkább grandiózus eredményük.

A szakértők szerint a speciális módszer áttörést hozhat az örökségvédelemben is, hiszen a freskók tisztítása az előbb említett szobroknál és faragványoknál sokkal kényesebb folyamat. A kémiai tisztítóanyagok nélkül jelen esetben nem fenyeget az a veszély sem, hogy egyszerűen lemossák a festéket a falról, ráadásul a lézerrel pontosan eldönthetik, hogy mi az amit el kell távolítani, és minek kell ott maradnia.

Persze ennek is vannak buktatói, hiszen nem mindegy, hogy mikor milyen lézert használnak, és sokszor az adott tárgyhoz külön kell meghatározni a megfelelő frekvenciát és időtartamot is. Ennek során dől el, hogy mennyi ideig melegítik az adott felületet: egyes esetekben az is rossz, ha túl kevés ideig, illetve a túl hosszú időtartam sem lehet megfelelő. Ráadásul mindez megfelelő szakképzettséget is igényel: rossz kezekben az adott műalkotás teljesen elpusztulhat.

Arra azonban még a szakértők szerint is várni kell, hogy igazán értékes képeken, így például Botticelli remekművein is használhassák gépüket. Emellett elismerik: egyes esetekben a műalkotásokat nem is kell megtisztítani, hogy olyan vegytiszta állapotba kerüljenek, amilyenek már a készítésük pillanatában sem voltak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár