2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Meghalt a fotóművészeti monográfiák úttörője

2010. március 2. 10:01 MTI

Elhunyt Anna Fárová cseh művészettörténész, Henri Cartier-Bresson francia fotóművész első monográfiájának szerzője, a fotóművészeti monográfiák úttörője - jelentette hétfőn a cseh média. A művészettörténészt szombaton, 81 éves korában érte a halál.

Pacelli bíboros látogatása Párizsban című képétől lenyűgözve Anna Fárová 1956-ban találkozott a Magnum fotóügynökség alapítójával, hogy rábeszélje: jelentesse meg vele monográfiáját az akkori Csehszlovákiában. A művészettörténész ugyanis úgy gondolta: a fotográfiának ugyanolyan ereje és jelentősége lehet, mint a festészetnek.

Az Odeon csehszlovák kiadó gondozásában 1958-ban megjelent kötet volt az első a fotóművészeti monográfiák új műfajában Európában. "Célom azt volt, hogy megmutassam a fotográfusok fejlődését a mostanáig a festőművészeknek, szobrászoknak és építészeknek fenntartott monográfiákon keresztül. (Henri Cartier-Bresson) el volt ragadtatva ettől az új kifejezésmódtól" - idézte fel később Anna Fárová.

A művészettörténész ezután más ismert fotóművészek - többek között Werner Bischof, André Kertész, Elliott Erwitt és Robert Capa - életét és munkásságát felvázoló könyveket is publikált.

Az 1928-ban Párizsban francia-cseh családban született Anna Fárovát a kommunista rezsim üldözte Prágában, elsősorban amiatt, hogy nyíltan támogatta az emberi jogok tiszteletben tartását követelő Charta 77 kiáltványt, amelyet a később államfőnek választott Václav Havel ellenzéki drámaíró fogalmazott meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár