2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kulcsok szimbolizálják a cseh társadalmat

2010. március 10. 15:14 MTI

Forradalmi "kulcsszobrot" kapott Prága. Jirí David neves cseh képzőművész új alkotását az óvárosi Franz Kafka téren leplezték le. A mintegy hat méteres és több mint 85 ezer kulcsból készült alkotással a művész a cseh társadalom mai - a rendszerváltás után húsz évvel kialakult - állapotát kívánta kifejezni.

A művet a Revoluce (Forradalom) szó alkotja, a betűk egymásra vannak rakva, miközben a legnagyobb "R" láthatóan rátelepül az alatta lévő többi betűre. Minden betűnek üzenete van. Az "R" betű az egykori kommunista pártlap, a Rudé právo kezdőbetűjére emlékeztet. Az "E" betűt az egykori szocialista toalettpapírról vette át a művész. A "V" betű az utóbbi évek vattacsomagjának a fedőlapjáról vált közismertté, míg a legalsó "E" úgy néz ki, mint a rendszerváltás idején összegyűrt és eldobott vörös könyvecskék, a pártigazolványok.

"A szobor azt szeretné jelképezni, hogyan falja fel a forradalom a saját gyermekeit" - jelentette ki a művész. Szerinte a műalkotásban az emberi fejlődés is benne van, hiszen ha megrozsdásodik, és leesik a felső "R" betű a "Revoluce"-ből, akkor "evoluce", tehát "fejlődés" lesz belőle. A műalkotás egy másik üzenete, hogy semmi sem végleges, még a mai politika vagy politikai rendszer sem. "Rengeteg dolog múlékony, bizonytalan, ingatag. A permanens forradalom bennünk lakozik. A demokráciában is eljön az idő, amikor azt mondjuk, hogy változásra van szükség, és hogy a szabadság nem tartós, nem adott egyszer és mindenkorra" - fejtette ki David.

A művész számol azzal, hogy az ő alkotásán is "meglátszik majd az idő foga", és az emberek is "rányomják bélyegüket": esetleg egy-két kulcs eltűnik, valaki bemázolja vagy megmássza, és akár tetszik, akár nem, "idővel be fog rozsdásodni". A mű azonnal bekerült a cseh rekordok könyvébe is. Olyan szobor ugyanis, amelynek létrehozásához 85741 kulcs kellett volna, még nem született az országban. Összeállítása több embernek majdnem egy hetet vett igénybe. Jirí David olmützi műhelyében készült, és az őszi hónapokig lesz látható Prága központjában. Azután vándorútra kel, Brünnben, Olmützben majd más városokban is felállítják.

Az 53 éves Jirí David a legnevesebb kortárs cseh szobrászok egyike. Művészete külföldön is ismert.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár