2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Virtuális élménytér épül Aquincumban

2010. március 16. 16:16 Régészet Budapesten

300 millió forintos Európai Uniós támogatással turizmusfejlesztési beruházás kezdődik Aquincumi Múzeum területén Pannonia Provincia Program (PPP) címmel, 2010 áprilisában. A Budapesti Történeti Múzeumhoz tartozó intézmény fejlesztésének külön aktualitását az adja, hogy a közelmúltban Világörökségi jelölés listájára került a római határvonal, a limes magyarországi szakasza, melynek legjelentősebb városa a tartományi székhely, Aquincum volt.

Múltbeli jelentőségének és különleges látnivalóinak köszönhetően az ókori város emlékeit bemutató Aquincumi Múzeum központi szerepet játszhat a leendő kulturális Világörökség turisztikai szolgáltatásainak területén.

„A főváros történetét bemutató intézményi együttes vezetőjeként nagy büszkeséggel töltött el, amikor a római kori védvonal világörökségi jelölését előkészítő Kulturális Örökségvédelmi Hivatal felkínálta ezt a lehetőséget a múzeum számára” - tájékoztatott Dr. Bodó Sándor, a Budapesti Történeti Múzeum főigazgatója. „Ehhez azonban szükségessé vált a turisztikai vonzerő fejlesztése, melynek megvalósítását a Közép-Magyarországi Operatív Program keretében most elnyert támogatás biztosítja.”

„A Pannonia Provincia Program lehetőséget nyújt arra, hogy a tudományosan hiteles ismeretterjesztést, a legmodernebb eszközökkel tegyük minél élményszerűbbé" - tette hozzá Dr. Zsidi Paula, az Aquincumi Múzeum igazgatója.

A projekt ötvözi az antik elemeket a „high-tech” bemutatással. Az infrastrukturális hátteret a római városfal vonalát követő „Fogadófal” és információs központ, egy római lakóépület, a „Festőház” újraépítése, rekonstrukciója, valamint a „Római játszótér” kialakítása biztosítja. Elkészül továbbá a „Virtuális élménytér”, ahol a csúcstechnika eszközeit használva ismerkedhetnek meg a látogatók egyedi, ókori témájú interaktív virtuális játékokkal.

A fejlesztés ugyanakkor nem zavarja a kiállítások és az évszázados romkert romantikus hangulatát, hiszen sokakat éppen a romok felfedezésének élménye vonz a területre. Az új igényeket is kielégítő fejlesztés, - tiszteletben tartva a hagyományos múzeumi funkciókat - a déli városfal mentén, korábban a látogatók elől nagyrészt elzárt területen valósul meg.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által megítélt 300 milló forint mellett a főváros 33 millió forinttal segíti a programot, mely a helynek megfelelően a régészeti feltárások előkészítését követően az ásatásokkal kezdődik el április hónapban. A régészeti kutatások eredményeit is felhasználva készül el a kiviteli terv, majd a közbeszerzés lebonyolítása után indul a kivitelezés. Természetesen az adminisztratív munkák alatt is folyik a szakmai háttérmunka: az ásatások eredményeinek értékelése, a római lakóház berendezésének összeállítása az eredeti leletek nyomán, valamint a virtuális játékok szakmai programjának véglegesítése.

Az Aquincumi Múzeum PPP programjában hiteles forrásokon nyugvó, élményszerű, új látványosságok valósulnak meg, amelyek 2011. július 1-től várják majd a látogatókat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár