2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kis kék tabletták miatt dühöngött Lincoln

2010. március 25. 08:42 The Daily Telegraph

Depressziójára szedett gyógyszerei miatt lehettek folyton dührohamai Abraham Lincolnnak az 1850-es években – derítette ki egy korábbi vizsgálatokra támaszkodó brit kutatás.

Az Egyesült Államok 16. elnöke az 1850-es években azért szedte a tablettákat, hogy azok megnyugtassák őt. Ahogy arról az [origo] még 2001-ben beszámolt, az elnök pirulái annyi higanyt tartalmaztak, hogy komolyan hatással lehettek személyiségére és munkabírására, sőt életének is könnyűszerrel véget vethettek volna.

A kutatók már akkor is rekonstruálták a tablettát, most azonban egy nemrég előkerült recept segítségével el is készítették azt. A tesztek során kiderült, hogy a szer higanyból a napi megengedhető maximum 120-szorosát tartalmazza. A Royal Society of Chemistry kutatói ezért úgy vélik, hogy ez okozhatta Lincoln dührohamait és heves kitöréseit.

A kortársak feljegyezték, hogy Lincolnt gyakran fogta el dühroham; az egyik alkalommal segédjét, Ficklint ragadta meg gallérjánál fogva, és addig rázta, "míg fogai csattogni nem kezdtek". Emellett az elnök álmatlanságban is szenvedett, és folyton reszketett: a brit kutatók szerint mindez a higanymérgezésre utalhat.

A blue mass néven ismert tablettákat azonban a depresszió és a melankólia kezelése mellett több másra is használták, így gyakran fogfájásra, szülési fájdalmakra, és székrekedésre is szívesen ajánlották. Elnökké választása előtt aztán Lincoln abbahagyta a gyógyszer szedését, így a rohamoknak is hamar vége szakadt, és a kortársak már épp túlzott nyugalma miatt néztek fel rá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár