2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Kreml elítélte a Sztálin-képek moszkvai megjelenését

2010. március 25. 09:10 MTI

A hitleri Németország felett aratott győzelem 65. évfordulójának előkészítésével foglalkozó Kreml-bizottság "határozottan fellép az ellen, hogy Moszkva utcáin Sztálin-képek jelenjenek meg az évfordulóra" - jelentette ki az Eho Moszkvi rádió műsorában az elnöki adminisztráció egyik illetékese.

Ezzel megoldódni látszik az évfordulós ünnepségek legvitatottabb kérdése. A városi önkormányzat ugyanis a veteránok kérésére hivatkozva a mintegy 2000 kihelyezendő tabló közül mintegy tízen az 1953-ban elhunyt diktátor képét is el akarta helyezni, hangsúlyozva, hogy ezek a tablók oda kerülnek, ahol a veteránok találkoznak. Jurij Luzskov polgármester és csapata azzal érvelt, hogy elítéli Sztálin rémtetteit, de nem lehet törölni nevét a fasizmus feletti győzelem történetéből.

A jogvédők viszont tiltakozó akciókat helyeztek kilátásba arra az esetre, ha Sztálint ábrázoló képek jelennének meg a városban, mert ezek sértenék a sztálini terror áldozatává vált milliók családjainak érzelmeit.

A Komszomolszkaja Pravda című lap szerdai megállapítása szerint továbbra sem világos, lesznek-e Sztálin-képek Moszkvában az évfordulón. A moszkvai önkormányzatnál nem tudtak egyértelmű választ adni arra a kérdésre, hogy változtat-e az eddigi szándékokon a Kremlben alakult Győzelem Bizottságának állásfoglalása. Csupán annyi bizonyos, hogy a bizottság nem helyezteti ki a "népek atyjának" képeit, de bárki más megteheti.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár