2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megújul a pápai Esterházy-kastély

2010. április 2. 12:49 MTI

Pápa önkormányzata 1,6 milliárd forint uniós támogatást kap a kiemelt projektként kezelt Esterházy-kastély felújítására, a kormány szerdai döntése alapján - jelentette be Pál Béla, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke.

Veszprém megye egyik legjelesebb műemléke újulhat meg; az U-alakú, egyemeletes barokk kastélyt még a 17. században építtette az Esterházy hercegi család fraknói ága - mondta az elnök. Hozzátette: Pápának egy éve van arra, hogy a kivitelezési dokumentumokat elkészítse, az engedélyeket beszerezze, majd azt követően másfél év alatt kell elvégezni a nagyarányú beruházást.

Kovács Zoltán, Pápa fideszes polgármestere elmondta: a teljes fejlesztés 1 milliárd 890 millió forintot tesz ki, tehát a város önrésze a beruházásban 290 millió forint. Utalt arra is, hogy tavaly nyertek már egy norvég alaptól 232 millió forintot a kastély főúri enteriőrje kialakítására (Nádor-terem, Vörös szalon, Ősök csarnoka), s ahhoz 50 milliós önrészt tett hozzá a város - mondta a polgármester.

Ismertetése szerint több ezer négyzetméternyi terület újul meg a 100 szobás kastélyban, illetőleg az 1800 négyzetméter alapterületű U-alakú belső udvar (kert) is visszanyeri a régi pompáját - mondta Kovács Zoltán, megjegyezve: újra felállítják a különleges látványt nyújtó, kovácsoltvas barokk kaput. Az eredetit Franciaországban készítették az 1600-as évek végén - emlékeztetett a polgármester. A megszépült kastélyba legalább évi 85 ezer turistát várnak majd - mondta, de a többi látnivalóval és szolgáltatással együtt - Kékfestő Múzeum, termálfürdő, leendő négycsillagos szálloda - évi 300 ezer látogatót is remélnek.

Visszaállítják az egykori Esterházy vadaskertet is. A polgármester rámutatott: a kastélynak kívül-belül a hiteles helyreállítására törekszenek; a hatalmas épületben jelenleg múzeum, könyvtár és képzőművészeti galéria működik, a helyreállított hercegi lakosztályokat, termeket pedig majd a turisták látogathatják.

Az emeleti helyiségek helyreállítása jelenti a beruházás döntő részét; régi pompájában lesz majd látható a Nádor-terem, több korabeli szalon, a nagyebédlő, bálterem, a kiskabinet-szoba, de az emeleten kap helyet egy egyházgyűjteményi kiállítás is - tájékoztatott a polgármester, megjegyezve: a barokk pincében pedig bormúzeum és kiállítótér lesz.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár