2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ravennai mozaikok Pécsett

2010. április 12. 09:05 MTI

A középkori Ravenna legszebb emlékei a templomokat, bazilikákat, kápolnákat és síremlékeket díszítő bizánci mozaikok élethű másolatai láthatók Pécsett, a Dómmúzeumban, az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program keretében.

Libero Asioli, az észak-olasz Ravenna megye képviseletében Budapesten, az Olasz Kultúrintézetben sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy az egyik legrégibb itáliai városban 1950-ben készítették el a mozaikok 50, különböző nagyságú, élethű másolatát és először 1951-ben Párizsban mutatták be őket, azóta utazik a kiállítás a világban.

Ravenna az 5. és 7. század között háromszor volt birodalmi főváros. Bizánc, a gótok, majd a kelet-római császárság uralta és pompás épületek őrzik uralmuk emlékét. A város ókeresztény és bizánci templomait az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította. Öt épületegyüttes: a San Vitale-bazilika, a San Apollinare Nuovo-bazilika, a Battistero degli Ariani (Ariánus keresztelőkápolna), a Battistero Neoniano ortodox keresztelőkápolna és a Cappella di Sant Andrea érseki kápolna legszebb mozaikjai láthatók az utazó kiállításon.

Krisztus és Madonna, apostolok, angyalok, szentek alakjai, tájak, madarak, virágok és bibliai jelenetek sorakoznak a mozaikmásolatokon, amelyek alapanyagát muranói és velencei üveggyárak készítették. Az üvegekből a mesterek kézzel vágták ki a mozaikköveket és a hártyavékony papírra átmásolt képek kontúrjaiba, mészágyba rakták ki - az eredetihez híven - a színes köveket - sorolta Libero Asioli.

Az ősi művészet ma is él, Ravennában és környező településeken számtalan mozaikműhely működik, sőt még a város strandján is fölállítottak egyet az üdülő gyermekeknek - jegyezte meg Andrea Corsini, Ravenna város önkormányzatának képviselője.

Szalay Tamás, az EKF kulturális igazgatója mindehhez hozzátette, hogy Pécs jó kapcsolatokat ápol a Nyugat-Balkánnal és az észak-olasz régióval, benne Ravenna városával. Az EKF programba bevonták Boszniát és Tuzla, Ravenna testvérvárosa ajánlotta Pécs figyelmébe az utazó mozaikkiállítást. A ravennai mozaikmásolatok tárlata egy hónapon át, május 10-ig lesz látható a pécsi Dómmúzeumban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár