2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Átadták a műemléki világnap díjait

2010. április 19. 13:17 MTI

A műemléki világnaphoz kapcsolódva adták át a műemlékvédelmi szakma díjait, valamint a műemlékek és a régészeti örökség megóvása érdekében kifejtett kiemelkedő munkát elismerő miniszteri kitüntetéseket a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) központi épületének dísztermében.

Az ICOMOS, a Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsa kezdeményezésére immár 26 éve április 18-án van a műemléki világnap, "ezt a napot azóta a magyar kultúra ünnepnek tekinti" - fogalmazott beszédében a kulturális miniszter.

Hiller István kiemelte, hogy hagyományosan a világnaphoz kapcsolódva adják át a műemlék- és örökségvédelmi szakma elismeréseit. Mint megjegyezte, a miniszteri elismerések odaítéléséről is a szakma hozott döntést. "Az Európai Unióban a kultúra nemzeti hatáskörbe tartozik, ez azonban nem jelenti azt, hogy az EU-nak ne lenne felelőssége az épített örökség védelmében, ezért az örökségvédelem nem szorulhat határok közé. Nekünk éppúgy kincsünk a római Pannonia provincia, mint az elmúlt ezer év épített öröksége a Kárpát-medencében" - fejtette ki a miniszter.

Mint elhangzott, ezen épített örökség megőrzése a Kárpát-medencében élő nemzetek közös felelőssége, ezért a mindenkori magyar kormánynak érdemes és fontos támogatni a határokon átnyúló szakmai együttműködéseket. Hiller István az országon belül is alapvetőnek nevezte a közös munkát, "az állam ne kívánja megmondani, hogy a szakmának mit kell tennie, de teremtse meg a kereteket".

Hiller István Mezős Tamással, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnökével és Nagy Gergellyel, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága vezetőjével közösen adta át az elismeréseket, ezt követően a BME dísztermében emlékülést tartottak a 150 éve született Möller István építész tiszteletére. Az örökségvédelmi szakember munkásságát az Örökség Galéria hétfő délután nyíló kiállítása mutatja be a nagyközönségnek.

A Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsa, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága ICOMOS-díjat adományozott a balatonfüred-balatonarácsi Lóczy utca 51. alatti kereskedelmi épület történeti környezetbe harmonikusan illeszkedő tervezéséért, a budapesti Andrássy úti Wahrmann-palota alapos helyreállításáért és bővítéséért, valamint az ózdi OMI Városi Művelődési Központ (volt altiszti és munkás Olvasó Egyleti székház) átépítéséért-bővítéséért.

A bizottságtól Citrom-díjat kapott a főváros V. kerületében található pesti városfal az utóbbi évtizedekben bekövetkezett elhanyagolása nyomán kialakult méltatlan állapotáért; a miskolci Kis-Avas pincesor az együttes pusztulását előidéző elhanyagolásáért; valamint a budapesti Közraktárak a jelentős történeti értéket képviselő épületek fejlesztés ürügyén bekövetkezett részbeni bontásáért és hamis bemutatásáért.

A műemlékvédelemért Forster Gyula-díjban részesült Czétényi Piroska építészmérnök a hazai műemlékvédelem érdekében végzett fél évszázados szakmapolitikai, oktatói és publikációs tevékenységéért; Szebeni Nándor díszítőszobrász műemlékvédelmi szakmérnök a hazai műemlékek ornamentális festésének kutatásáért, magas szintű felújításuk terén kifejtett több évtizedes tevékenységéért; Módy Péter kőszobrász-restaurátor művész pedig a hazai műemlékek hiteles megóvása és helyreállítása érdekében kifejtett munkásságáért.

A régészeti örökség megóvásáért Schönvisner István-díjjal tüntették ki Gabler Dénes régészt a Pannonia-kutatás szempontjából egyedülálló jelentőségű kutatói és publikációs tevékenységért, valamint a hazai régész nemzedékek oktatásában vállalt szerepéért. Ezzel a díjjal ismerték el Torma István régész kandidátusnak a magyarországi régészeti kutatás, különösen a régészeti topográfia területén elért eredményeit is.

Forster Gyula-emlékérmet kapott a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumot vezető Czoma László az intézmény élén eltöltött több mint 25 év során elért eredményeiért, Emődi Tamás okleveles építészmérnök a partiumi magyar vonatkozású műemlékek érdekében kifejtett tevékenységének elismeréseként, valamint Gőriné Alberti Lilla közös képviselő egy budapesti műemlék lakóépület példaértékű felújítása érdekében végzett kitartó munkájáért.

Ugyancsak emlékéremben részesült Kútvölgyi Katalin filmrendező a kulturális örökség szellemi, tárgyi, vallási emlékeinek szakmailag hiteles bemutatásáért; Salamon Gábor, az Aggteleki Nemzeti Park igazgatója a természeti és kulturális örökségi értékek integrált védelmének kialakításáért; továbbá Zsíray Ferenc, a Tapolcai Városvédő Egyesület elnöke a Tapolca építészeti értékeinek érdekében kifejtett tevékenységéért.

Schönvisner István-emlékérmet vehetett át Bacskai István rádió és tévéműszerész Hajdúnánás és környéke régészeti lelőhelyeinek bejelentése, valamint műszeres felderítése terén végzett munkájáért, valamint Bocz Péter műkedvelő helytörténész az északkelet-magyarországi régészeti lelőhelyek felfedezésében és megmentésében játszott szerepéért. Gabriel Fusek régész, a Szlovák Tudományos Akadémia Régészeti Intézete munkatársa a szlovákiai kora középkor régészeti kutatásáért, míg Kozma Sándor erdész a hazai régészeti feltárások előkészítése szentpontjából kiemelkedően fontos, magas színvonalú humusz-eltávolításért részesült az elismerésben.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Dercsényi Dezső-sajtódíját újságíróként, szerkesztőként, rendezőként hosszú évek óta az építészettel, műemlékvédelemmel foglalkozó Csontos János szerkesztő-rendező kapta, aki tavaly Hudec Lászlóról forgatott dokumentumfilmet.

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Möller István építész születésének 150. évfordulója alkalmából jubileumi Möller István-emlékérmeket adományozott H. Nándori Klára Ybl-díjas építésznek, Dávid Ferenc művészettörténésznek és Radványi György építésznek, valamint Nemzetközi Möller István-emlékéremmel ismerte el Szabó Bálint kolozsvári építőmérnök, egyetemi tanár munkásságát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár