2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ókori "IKEA-szentély" Olaszországból

2010. április 23. 11:38 Times Online, MTI

Az i.e. 6. századból származó, görög szentélyre emlékeztető struktúra maradványait tárták fel Olaszország déli részén - az egykori építményt részletes szerelési utasításokkal látták el az ókori "gyártók".

Massimo Osanna professzor, az itáliai Basilicata Egyetem régészeti intézetének vezetője szerint az archeológusok Potenza mellett egy olyan területet tárnak fel, amely egykoron Magna Graeciához tartozott. Az ásatások során eddig az építmény vörös és fekete dekorációs elemekkel díszített meredek teteje került napvilágra. A "férfias" és "feminin" elemeket részletes szerelési útmutatóval látták el, hogy a díszítmények a megadott mintát kövessék. Valóságos ókori IKEA-épület.

Christopher Smith, a római British School igazgatója szerint az eddig előkerült legvilágosabb korabeli kőművesi instrukciókat találták. Úgy tűnik, mintha valaki a felhasználókat kívánta volna segíteni a "tömegtermék" összeszerelésében. Osanna professzor szerint a "bennszülött" lakosság görögmániája késztethette arra a korabeli építési vállalkozókat, hogy a klasszikus görög építményekre hajazó, s könnyen összeszerelhető elemeket kínáljanak a "fogyasztóknak".

A szentély terrakotta tetejéről lecsorgó csapadék a peremen lévő vízelvezetőbe került. A tető peremét csigavonalban tekeredő építészeti elemek, voluták, valamint szegélydíszek ékesítették. "Az összes volutát, valamint a párkánydíszek némely elemét szintén szerelési útmutatóval látták el" - mutatott rá Massimo Osanna, hozzátéve, hogy eddig száznál több, instrukcióval ellátott tartozék került elő. "Az útmutatók jellemzői arra engednek következtetni, hogy a feliratok az i.e. 6. század körül készülhettek. Ezt valószínűsítik a feltételezett szentély építészeti jellegzetességei is" - magyarázta az olasz régészprofesszor.

Mint rámutatott, a dekorációs elemek nagy hasonlatosságot mutatnak a környéken feltárt másik építménnyel is. "A díszítésben megmutatkozó hasonlatosság azonos eredetre utal. Előfordulhat, hogy ugyanazt az öntőformát alkalmazták" - mondta.

Magna Graecia (Megalé Hellasz, Nagy Görögország) a dél-itáliai görög gyarmatvárosok összefoglaló neve az ókorban. Területe a Tarentumi-öböltől nagyjából Neapoliszig (Nápolyig) terjedt, bár a görögök valójában csak a tengerpart sávját tartották a kezükben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár