2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tízezren emlékeztek a gallipoli ütközetre

2010. április 26. 08:23 MTI

Közel tízezer ausztrál és új-zélandi gyűlt össze vasárnap reggel a törökországi Gallipoli-félszigeten, az I. világháború egyik legvéresebb csatájának 95. évfordulóján, hogy megemlékezzen az egykor elesettekről, az ANZAC-csapatok katonáiról.

Hajnalban ünnepséget rendeztek az Anzac-öbölben lévő emlékműnél. Az évfordulóra oda látogatók hálózsákba, takaróba burkolózva hallgatták egy zenekar játékát, majd a meghatódott tömeg zsoltárokat énekelt, és imádkozott az elesettek lelki üdvéért. Amint megjelentek a Nap első sugarai, a partraszállás helyén megszólalt egy trombita, majd két perces szilencium következett a parton és a közelben horgonyzó hadihajókon.

A szövetséges csapatok - amelyek a végnapjait élő Oszmán Birodalom csapatai ellen harcoltak - brit vezetés alatt szálltak partra a Gallipoli-félszigeten azzal a céllal, hogy elfoglalják a Boszporuszt és a Dardanellákat. Tengeri utat akartak nyitni a szövetséges Oroszország felé, de a török csapatok heves ellenállásával találták szemben magukat. A 200 ezres szövetséges sereg derékhadát ausztrál és új-zélandi katonák, az ANZAC-csapatok alkották.

A kilenc hónapig tartó harcok alatt, amelyek a szövetségesek visszavonulásával, török győzelemmel ért véget, a törökök összesített vesztesége elérte a 250 ezret. A győzelem kivívásában jelentős része volt egy fiatal katonatiszt, Musztafa Kemal (a későbbi köztársaság-alapító Kemal Atatürk) hadvezéri képességeinek. A szövetségesek oldalán a harcokban 55 ezren, az őket tizedelő betegségekben 21 ezren haltak meg, az eltűntté nyilvánítottak száma tízezer volt.

A hadtestről elnevezett Anzac-öbölben 2002-ben avatták fel a partraszállás emlékművét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár