2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Skót nővér mentette a zsidó gyerekeket Budapesten

2010. május 5. 20:09 MTI

Jane Haining skót presbiteriánus missziós nővérre, a Magyarország 1944. márciusi német megszállásakor zsidó gyermekeket védő nevelőnőre emlékeztek Budapesten.

A VI. kerületi Vörösmarty utcában álló Skót Misszió templomában, ahonnan az asszonyt 1944 márciusában elhurcolták, koszorút helyeztek el mások mellett Greg Dorey brit nagykövet, Aliza Bin-Noun izraeli nagykövet, Aaron Stevens, a Skót Misszió vezetője, Szabó Vilmos külügyi államtitkár, Lévai Katalin, a Baráti Kör a Holokauszt Emlékőrzéséért Egyesület elnöke, Dési Tamás a Mazsihisz képviseletében, valamint Jane Haining egykori tanítványai.

Aliza Bin-Noun emlékeztetett arra, hogy a Világ Igazai közé tartozó Jane Haining nem fordult el a gyermekektől a legsötétebb időszakban sem, ám emberségéért az életével fizetett; Auschwitzban egy gázkamrában halt meg. Felidézte, amikor Jane Haininget felszólították arra, hagyja el az iskolát, és térjen vissza hazájába, azt válaszolta: "ha ezeknek a gyermekeknek szükségük volt rám a napsütésben, mennyivel inkább szükségük lesz rám a sötétségben".

Greg Dorey arról beszélt, hogy a skót missziós nővér azt üzeni nekünk, merjünk szembenézni az intoleranciával. "A múltat már nem, de a jövőt még meg tudjuk változtatni" - mutatott rá. Elmondta, Jane Haining életéről film készül Hegyeken át vezet az út a mennybe címmel; a missziós nővér e szavakat akkor vezette papírra, amikor egy marhavagonban Auschwitz felé vitték.

Szabó Vilmos a koszorúzás előtt arról beszélt, semmilyen körülmények között nem indokolható az emberi méltóság sárba tiprása. Lévai Katalin pedig arról szólt, Jane Haining egyike azoknak a hétköznapi hősöknek, akiket önfeláldozásukért meggyilkoltak. Elmondta, őszre konferenciát szerveznek a meggyilkolt missziós nővér emlékére, hogy így tisztelegjenek a "britek Schindlereként" is emlegetett Jane Haining emléke előtt.

A skóciai Dunscore faluból származó Jane Haining 35 évesen került Budapestre egy leányotthon nevelőnőjeként. A második világháború kitörésének hírére, amely cornwalli nyaralása közben érte, azonnal Budapestre utazott. A németek kémkedés és zsidókkal érintkezés vádjával tartóztatták le. Előbb a Fő utcai börtönben tartották fogva, majd Kistarcsára vitték, innen szállították másokkal együtt egy marhavagonban Auschwitzba, ahol egy gázkamrában megölték.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár