2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Látogatható a jezsuiták római rendháza

2010. május 6. 13:02 MTI

Rendkívüli látogatásra invitál Rómában a Loyolai Szent Ignác alapította jezsuita rend: május 16-ig látogatható az olasz barokk példaképének tartott Gesú-templom körülötti rendház.

Első alkalommal nyitotta meg kapuit a Jézus Társaság római központja. Az olasz főváros szívében, a barokk építészet példaképének tartott Gesú-templom körülötti épületegyüttesről van szó, melyből eddig egyedül a templom volt látogatható. A nagyközönség május 16-ig beléphet a Gesú melletti nemzetközi kollégiumba is, ahol a világ különböző részeibe szolgálatra küldött fiatal jezsuitákat képzik. Ők vezetik az ingyenes látogatást is.

"Váratlan kapcsolatok. Utazás a Társaság szívébe" - ezt a címet kapta a rendkívüli kulturális esemény. Első alkalommal látogatható a Szűz Mária mennybemenetelét dicsőítő Santa Assunta-kápolna a 16. századból és a szobák, ahonnan Szent Ignác elindította rendje missziós tevékenységét.

A társaság alapítójának egykori otthona még őrzi az eredeti 16. századi bútorokat. Kiállították kézzel írt feljegyzéseit is és unikumnak számít az a folyosó, melyen a Gesú-templom barokk mennyezetének festője, Andrea Pozzo teremtett perspektívát. Látható az a 18. századi, selyemre nyomtatott vádirat, mely Hollandiából került Rómába és a hittérítés közben elkövetett kegyetlenségekről számol be. A művészeti értékű dokumentumból összesen három maradt fenn az egész világon.

Váratlan kapcsolatteremtés ez számunkra is, hiszen mi, jezsuiták szoktunk a többiek közé menni. Ez az első alkalom, hogy az embereket behívjuk rendházunkba - mondta a jezsuiták római szóvivője, Flavio Bottaro atya. Hozzátette, a kapcsolattartás az a szál, mely a jezsuitákat évszázadok óta Róma városához köti. A jezsuiták kincsei május 16-ig látogathatók, a római múzeumok május 15-i éjszakáján késő este is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár