2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállítás a Kádár-korszak egyházüldözéséről

2010. május 9. 12:51 MTI

A tárlat a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház összefogásával és anyagi támogatásával jött létre - közölte Tabajdi Gábor, a kiállítást és az ahhoz kapcsolódó, azonos című konferenciát szervező Fehér Holló elnevezésű munkacsoport tagja.

A történész elmondta, hogy az Evangélikus Országos Múzeum munkatársai a jezsuita szerzetesrend kulturális intézményében, a Párbeszéd Házában négy termet rendeztek be korhűen, korabeli bútorokkal és a szervezetekről szóló tablókkal, fényképekkel: az egykori állampárt, a Magyar Szocialista Munkáspárt tanácstermét, egy belügyminisztériumi irodát, az Állami Egyházügyi Hivatal (ÁEH) fogadószobáját és egy börtöncellát.

A pártállami időszakban bebörtönzöttek emlékére egy szentélyt alakítottak ki a Párbeszéd Házának kápolnájában, ahol a mártírok fényképeit sorban kivetítik. Ezenkívül egy propaganda faliújságot is kiállítottak, amelyen láthatók egyebek mellett a Ludas Matyi korabeli vicclap egyházakat kipellengérező lapjai, illetve más relikviák - közölte Tabajdi Gábor.

Megemlítette, hogy a tárlaton megtekinthetők az ÁEH-alkalmazottak fényképei, illetve mintegy száz fotó az állambiztonsági szervek egyházi elhárítási részlegén dolgozó tartótisztekről, akik közül néhányan minden valószínűség szerint még élnek. A kiállítási tárgyak között szerepelnek azok az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárából származó dobozok is, amelyek a tartótisztek dossziéit tartalmazták - tette hozzá.

A történész rámutatott: a kiállítás és a hozzá kapcsolódó konferencia célja egyaránt az volt, hogy az ügynökközpontú megközelítések helyett az egyházüldözés pártállami módszereit mutassa be, annak működési mechanizmusával együtt; ide értve azt is, hogy a tartótisztek milyen parancsokat, útmutatásokat kaptak felettes szerveiktől, és azokat hogyan érvényesítették a gyakorlatban.

A tárlatot Ittzés János, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke és Balogh Margit egyháztörténész nyitotta meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár