2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Che harcostársának maradványait keresik Bolíviában

2010. május 19. 16:26 MTI

Havanna a Bolíviában megölt Ernesto Che Guevara egyetlen kubai harcostársa, El Rubio (a Szőke) maradványainak felkutatásába kezdett.

El Rubio igazi neve Jesus Suarez Gayole. Tagja volt annak a gerillacsapatnak, amely az argentin születésű marxista forradalmár, Che parancsnoksága alatt harcolt Bolíviában. 1967. április 10-én esett el.

Felkutatásának szándékáról a Cubadebate című oldal számolt be Jorge Gonzalez törvényszéki orvost idézve, aki 1997-ben egy tömegsírban rátalált Che maradványaira a bolíviai Vallegrandéban. A gerillavezér hamvait Havannába szállították, majd a forradalmi mauzóleumban helyezték végső nyugalomra Santa Clara városban.

"Felvettük a kapcsolatot Evo Morales elnök kormányával, hogy megtaláljuk azt a helyet, ahol a Szőkét eltemették. Biztosak vagyunk benne, hogy meg fogjuk találni, még akkor is, ha nem lesz könnyű feladat" - jelentette ki az orvos.

Az utóbbi években több történészi tanulmány foglalkozott Che bolíviai missziójával. Azok szerint El Rubio feltehetően a Nacahuasu és a Tacuarali összefolyásánál lelte halálát. Ezen a területen korábban végeztek már ásatásokat az argentin-kubai gerillavezér harcostársainak maradványi után kutatva. Az 1936-ban Havannában született Jézus Suarez Gayole a Fulgencio Battista diktátor ellen harcoló Sierra Maestra-i gerillahadsereg veteránja volt. Családját és ipari miniszterhelyettesi állását hátrahagyva követte Guevarát a bolíviai őserdőbe.

Híres bolíviai naplójában Che így számolt be kubai társának haláláról: "Reggel figyelmeztettek minket, hogy 15 katona jön felfelé a folyón ... A Szőke már halálos sebet kapott. Valójában már holtan hozták a táborunkba, egy golyóval a fejében. A lövöldözés néhány másodpercig tartott ... haldokolva találtak rá, nála volt a Garandja, és egy kibiztosított, de fel nem robbant gránát".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár