2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ráismert apjára egy nő az 1956-os fotókon

2010. június 16. 15:31 MTI

Ráismert édesapjára a Kaposváron előkerült, a megyei és városi könyvtár honlapjára feltett 1956-os fotókon Bella Adrien, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) munkatársa - írta mai számában a Somogyi Hírlap.

A fényképek néhány napja kerültek elő a föld alól, egy dunsztosüvegből az Együd Árpád Művelődési Ház bontási-építési munkái során. (A könyvtár az általa átvett fotókat abban a reményben tette fel a honlapjára, hogy lesznek, akik ráismernek magukra, családtagjaikra vagy ismerőseikre, és jelentkeznek.)

"Bíztam benne, hogy léteznek ezek a fotók, és amikor megláttam a honlapon, biztos voltam benne, hogy megtalálom valamelyiken apámat. Sajnos ő már ezt nem érhette meg" - mondta a 2000-ben elhunyt férfi, Bella József lánya a megyei napilapnak.

A fényképhez kötődő történet szerint 1956-ban édesapja érettségi előtt álló gimnazista volt Kaposváron. Az október 31-ei nagygyűlés napján ő kapacitálta az osztálytársait, hogy menjenek a Petőfi térre, mert ott történik valami. Végül őt delegálták a Munkástanácsba. Bella Józsefet a forradalom után egy ÁVÓ-s tiszt rokona bújtatta Kaposváron - viszonozva azt, amit a forradalom idején Bella tett -, egy gimnáziumi tanárának a segítségével pedig eltüntették a terhelő papírokat, így a férfi le is tudott érettségizni.

Bella Adrien elmondása szerint apja 1958-ban jelentkezett a Katonai Főiskolára. A diplomaosztóról fegyveresek vitték el, valószínűleg egy családtag jelentette fel. Büntetésből kitiltották az összes magyarországi egyetemről, csak 1963-64-ben tudta levelező tagozaton elvégezni a Műszaki Egyetemet. Miután Bella József soha nem volt párttag, osztályvezetőnél magasabb pozíciót soha nem tölthetett be - tette hozzá az OSZK munkatársa.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár