2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Eltávolították Sztálin szobrát szülőhelye főteréről

2010. június 27. 18:23 MTI

Az éjszaka leple alatt, péntekre virradólag elszállították Sztálin szobrát a néhai szovjet diktátor szülővárosa, a grúziai Gori főteréről - közölték grúz illetékesek.

A szobor eltávolításáról előzetesen nem tettek bejelentést, feltehetően azért, mert népharagot válthatott volna ki, ugyanis a grúz nép egy jó része még mindig nagyra becsüli és tiszteli Sztálint. Rendőrök igyekeztek megakadályozni azt is, hogy a helyszínre siető újságírók megörökítsék, amint leemelik a talapzatról a szobrot.

A hat méter magas, bronzból készült szobrot Sztálin 1953 márciusában bekövetkezett halála előtt helyezték el a Tbiliszitől 80 kilométerre nyugatra lévő kisváros főterén. A volt Szovjetunió területén a gori Sztálin-szobor volt az utolsók egyike, amely emléket állított a néhai diktátornak.

A szobrot a közelben lévő, annak idején ugyancsak Sztálin tevékenységének megörökítésére épült múzeum udvarán helyezik el. A szobor helyén a 2008-as orosz-grúz háború áldozatainak állítanak emlékművet. A grúz kulturális minisztérium pályázatot írt ki az "orosz agresszió áldozatait" ábrázoló emlékműre. Gori az orosz hadsereg műveletében jelentős veszteségeket szenvedett el, de főterében, a szoborral együtt nem esett kár.

Vasárnapra virradóra egy nyugat-grúziai kisváros, Tkibuli főteréről is Eltávolították Sztálin szobrát - közölték a helyi önkormányzat képviselői újságírókkal. A 22 ezer lakosú Tkibuli vezetői szerint a szobor eltávolításáról már tavaly döntöttek a városközpont átalakítását célzó terveknek megfelelően. Tkibuliban még a diktátor életében állították fel a szobrot. A nyolcvanas években lebontották, de a kilencvenes évek közepén visszahelyezték eredeti helyére.

Nikoloz Rurua grúz kulturális miniszter szombaton jelentette be, hogy a grúz településeken hamarosan átkeresztelik a Sztálin nevét viselő utcákat és tereket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár