2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tükrök helyett ágyúkkal győzött Arkhimédész

2010. június 30. 08:46

A legenda szerint Arkhimédész tükrök segítségével gyújtotta fel a Szürakuszait megtámadó római flottát. Egy új kutatás szerint azonban ezek csak elvakították a támadókat, és a görögök gőzágyúkkal illetve lángoló lövedékek végeztek a hajóhaddal.

A tükrökről szóló legenda a középkorban született meg: eszerint a görög zseni ezekkel lobbantotta lángra az ostromló hajóhadat. A kortárs források azonban hallgattak minderről: Plutarkhosz egy pózna-alakú eszközről számolt be, amely menekülésre kényszerítette a rómaiakat, Galénosz pedig egy lángokat kibocsájtó szerkezetről írt.

Cesare Rossi, a Nápolyi Egyetem gépészmérnöke a gőzágyúk mellett teszi le a voksát, amelyeket korábban Leonardo da Vinci rajzairól ismertek, aki azonban szintén az ókori feltalálót hivatkozta forrásként. Az ilyen gőzágyúk agyagból készített, és a görögtűzhöz hasonló gyúlékony, nehezen oltható keverccsel megtöltött lövedékeket lőttek ki. Rossi szerint az ókori fegyver nagyjából 6 kilós golyókat tudott kilőni, 60 m/s sebességgel, és ezek nagyjából egy 150 méteres hatókörön belül voltak bevethetők.

Korábban Joannisz Sztakasz and Evangélosz Sztamatisz görög mérnökök vizsgálták Arkhimédész tükreit, majd 2005-ben újabb demonstrációval kutatták, hogy felgyújthatók-e a hajók egy ilyen megoldással. Ezek azonban nem voltak sikeresek, és az ókori tengerészek nagyon könnyen elolthattak minden tüzet, amit egy esetleges tökéletes tükörrel generálhattak. Rossi felfedezése előtt azonban pár évvel a Discovery Channel is tesztelte a gőzágyút, és Állítólag című műsorukban megvizsgálták, tényleg hatásos lehet-e egy ilyesfajta fegyver.

Rossi korábban több ókori fegyvert is megpróbált rekonstruálni: Flavio Russo és Ferruccio Russo történészek bevonásával készítették el a római hajítófegyverek rekonstrukcióját, míg Feruccio a mérnöki szerkezetek háromdimenziós mását alkotta meg. Rossi emellett az ókori motorok titkát is megpróbálta megfejteni, amelyek általában ellensúlyok bonyolult rendszerével működtek.

Rossi a témában "Archimedes' Cannons against the Roman Fleet?" címmel tartott előadást nemrég egy nemzetközi konferencián, amelynek anyaga a "The Genius of Archimedes -- 23 Centuries of Influence on Mathematics, Science and Engineering" (Springer, 2010) című könyvben jelenik majd meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár