2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az elveszett filmek archívuma

2010. július 14. 15:55

Online archívumban vadásznak az elfeledett mozgóképekre: a némafilmes korszak relikviái közül a legtöbbnek a címét sem ismerik, így a szakértők most a közösségi média bevonásával próbálják azonosítani a századelő furcsa alkotásait.

Az 1951 előtt használt nitrocellulóz filmek minden piromániás álmában szerepelnek: a 20. század első évtizedeiben gyakran tomboltak tűzvészek a filmstúdiókban, elemésztve a korai filmgyártás gyöngyszemeit. A némafilmes korszak filmjeinek így nagyjából 80 százaléka veszett el mára, ahogy az sem tett jót ezen alkotásoknak, hogy a stúdiók gyakran elégették a tekercseket, hogy kinyerjék belőlük az ezüstöt; azt ugyanis sokkal értékesebbnek tartották, mint a kereskedelmi értékkel nem bíró régi filmeket.

Éppen ezért lehetnek különlegesek az olyan eldugott tekercsek, mint amilyeneket nemrég Új-Zélandon is felfedeztek, és amik bepillantást nyújthatnak a korszak filmkészítési zsánereibe.

Ebben rejlik a német Lost Films oldal sikerének titka is: a 2008 decemberében a Deutsche Kinemathek által elindított adatbázisban a filmarchívumok hasonló alkotásait gyűjtik. Az oldalon mostanra 4000 ilyen mozgóképet rendeztek adatbázisba, amelyek között a gettysburgi csata 1913-as újrajátszásáról készített film is megtekinthető, amelyben a még élő veteránok is játszottak.

Az oldal különlegessége az a rész, ahol a nagyközönség illetve a szakmai közönség azonosíthatja a sokszor mindenféle azonosító nélkül fennmaradt alkotásokat. Ilyen az az 1921-es, mára kék-sárga színeket öltő mozgókép, amelyről az oldalon derítették ki, hogy az a Farsangi Mámor című magyar némafilm.

A közösségi aktivitásra pedig a wiki-formátum utal: a résztvevők szócikkeket írhatnak és kommentelhetnek is.

Lost Films

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár