2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Marathón 2500: egy legendás futás évfordulóján

2010. július 19. 17:47 MTI

Szinte napra pontosan 2500 évvel a marathóni csata után két veterán görög távfutó megkísérli megismételni Pheidippidész, a legendás hírvivő hőstettét.

Maria Polizu, a 42 éves görög maratonrekorder, a görög atlétikai szövetség alelnöke, a Marathóni Múzeum igazgatója, valamint Panajotisz Szkulisz, aki 1992-ben elsőként ismételte meg Pheidippidesz hőstettét, hat nap alatt gyakorlatilag pihenés nélkül kívánja lefutni az 520 kilométeres távot Athénból Spártába, majd vissza, Marathónba.

A páros jövő hétfőn, július 26-án startol az Akropolisztól, és csütörtökön, július 29-én szeretne Spártába megérkezni, hogy augusztus 1-re elérjenek a marathóni ütközetben elesett 192 athéni harcos sírhalmához. Ez azt jelenti, hogy a futók egy héten át naponta dupla maratoni távot futnak le minimális pihenéssel az egyes szakaszok között.

A maratoni futással Pheidippidészre, a hírvivőre emlékeznek, aki a legenda szerint i.e. 490-ben a görögöknek a perzsák fölött Marathón városa mellett aratott győzelmének hírét vitte el Athénba, a táv végén összeesett, és meghalt a kimerültségtől.

Az eredeti legenda szerint azonban, amelyről az ütközet után több mint egy évszázaddal Pontoszi Hérakleidész (i.e. kb. 390- i.e. 322) görög filozófus, grammatikus tett említést, a hírvivő először Spártába ment, hogy segítséget kérjen az athéniak számára, ám goromba visszautasításba ütközött. Spártából Marathón felé vette az útját, innen pedig Athénba futott, hogy megvigye a győzelem hírét.

A marathóni csata (i.e. 490. augusztus 12.) az ókor egyik nevezetes csatája, amelyben I. Dareiosz hadai ütköztek meg a Miltiadész vezette görög sereggel. A csata, amely görög győzelemmel végződött, nagyrészt Hérodotosz (i.e. 484-425) görög történetíró leírásából ismert.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár