2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kőkori "steakkést" tártak fel Izraelben

2010. július 26. 08:58 MTI

Valószínűleg a világ első hússzeletelésre használt kését tárták fel egy izraeli barlangban - a kétszázezer éves aprócska kőkésekkel falatozás közben nyesték le a sültről a megfelelő méretű húsdarabkákat.

A kovakőből pattintott kések méretre és alakra a negyeddollárosra hasonlatosak. A piciny eszközök két oldala borotvaéles volt, a másik kettő viszont lekerekített, így egykori alkalmazóik biztonsággal használhatták. Ran Barkai, a Tel-avivi Egyetem archeológusa, a régészeti feltárások vezetője szerint a kést két ujjuk közé fogták és a falatot az ajkaik előtt szelték le.

"A miniatűr késeket rövid ideig használták, majd eldobták, ugyanis hamar kicsorbultak" - emelte ki Harold Dibble, a Pennsylvaniai Egyetem régésze, aki egy másik helyszínről előkerült apró kőeszközöket vizsgálta. Az aprócska késkészletre a kőkorszak embere ugyanolyan könnyen szert tehetett, mint a jelenkori népesség, ha elmegy egy bevásárlóközpontba. Amennyiben az ebéd elfogyasztásához evőeszközre volt szükségük, csak felkaptak egy követ, gyakorta egy kiselejtezett kőeszközt, és lepattintották a megfelelő méretű "pengét". A késpengéken látható nyomok arra utalnak, hogy inkább a puha húst szeletelték velük, mintsem a kemény csontokat.

Ran Barkai maga is előállított ilyen miniatűr késeket a barlangban heverő kövekből, Cristina Lemorini olasz kollégája pedig birkatetemet kicsontozva tesztelte a pengéket, amelyek könnyűszerrel átvágták a bőrt, izmokat és az inakat. A tudósok elméletét támasztja alá, hogy az apró pengék igen nagy számban hevertek a földön a barlang központi tűzhelye körül, amelyben rengeteg megégett állatcsontot találtak. Korábban a kutatók azt bizonyították be, hogy a korai emberfélék megsütötték, megfőzték a húst: többnyire szarvast fogyasztottak, de ha úgy adódott, a rinocérosz húsát sem vetették meg. "Ezek az emberfélék megsütötték a húst, majd körülülték a tüzet és falatoztak" - vélekedett Ran Barkai.

A leletről az Antiquity című folyóirat szeptemberi számában számolnak be a kutatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár