2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták a Franklin hajóit kereső kutatóhajó elhagyott roncsát

2010. július 29. 12:43 MTI

Megtalálták a Franklin hajóit kereső egyik kutatóhajó 157 évvel ezelőtt sorsára hagyott roncsát, amely a Banks-sziget északi partjainál 11 méteres mélységben rendkívül jó állapotban maradt fenn.

Marc-André Bernier, a kanadai Parks Canada vízalatti régészeti expedíció vezetője szerint az 1853-ban magára hagyott HMS Investigatort találták meg. A vitorlás az Északnyugati Átjáró felfedezésére induló Sir John Franklin brit kutató és 128 embere utáni nagyszabású mentőakcióban vett részt, de a jégtáblák három télen át is útjukat állták, és a bajba jutott legénység életben maradt tagjait végül a HMS Resolute mentette meg.

A kanadai régészek - ahogy arról beszámoltunk - Franklin hajóinak, a HMS Erebusnak és a HMS Terrornak a felkutatására indítottak expedíciót. A brit kutató 1845-ben indult az Európát Ázsiával összekötő lényegesen rövidebb, hajóval bejárható út felfedezésére. Az eltűnt hajók és legénységük utáni 1848 és 1959 közötti kutatás a történelem egyik legnagyobb mentőakciójává vált, amely végül az Atlanti-óceánt a Csendes-óceánnal összekötő, a jeges-tengeri szigetvilágon át vezető átjáró felfedezésével járt.

A kanadai régészek július 22-én érkeztek a Mercy-öbölbe, ahol feltételezték, hogy megtalálják az elhagyott kutatóhajót. Három nappal később a jégtábláktól annyira kitisztult az öböl, hogy a kutatóknak egy felfújható gumicsónakra szerelt szonárral (hanglokátorral) 15 percen belül sikerült a roncsra bukkanniuk. Bernier szerint az árbocot és a vitorlát a jég és az időjárás már régen megsemmisítette, azonban a McClure-öböl hideg vizében annyira jó állapotban maradt meg a 11 méter mélyen, egyenes helyzetben álló roncs, hogy még a faanyag illesztései is jól láthatók.

A régészek a parton a legénység által hátrahagyott tárgyakra bukkantak, valamint a skorbutban meghalt három matróz sírját is megtalálták. A következő lépésben távirányítású vízalatti kamerát fognak a roncshoz irányítani. Maradványokat nem kívánnak a felszínre hozni, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lelőhely a jövőben is érintetlen maradhasson.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár