2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Barokk látványosságokkal emlékeznek Mária Terézia látogatására

2010. augusztus 4. 14:03 MTI

A 18. század egyik legkiemelkedőbb barokk ünnepségét, Mária Terézia 1751. évi gödöllői látogatásának forgatagát idézik fel a Grassalkovich-kastélyban augusztus 7-én és 8-án- közölte az intézmény szóvivője.

Holub Katalin a különleges hagyomány eredetéről elmondta, hogy a királynőt a kastély építtetője, Grassalkovich Antal gróf rendkívüli pompával és gazdag programmal fogadta, hogy feledhetetlenné tegye az uralkodói látogatást. Először a sokat emlegetett esemény 250. évfordulóján, 2001 augusztusában rendezték meg az úgynevezett barokk kastélynapokat, s azóta évről évre színesedik a kulturális kínálat.

Az idei ünnepség 7-én, szombaton a megnyitó ceremóniával veszi kezdetét, amikor „Grassalkovich” fogadja „Mária Teréziát”, majd a díszudvaron gólyalábasok és vásári mutatványosok varázsolnak oldott hangulatot az ódon falak közé. A prózai és zenei előadásokat követően a huszárbandérium lovas bemutatóján tapsolhat a közönség, délután 5 órától pedig a kastély jövőbeni emblematikus figurájával, Herceg Egérváry Elemérrel ismerkedhetnek kicsik és nagyok. A bájos kisegér képzeletbeli „padláskalandjait” Faludi Ildikó művészettörténész és fia, Reményi Márton formálta gazdagon illusztrált könyvvé. A most megjelent kötet bemutatóján egyebek mellett kiderül: hogyan éltek egykor - egy „kékvérű” kisegér látószögéből nézve - az uralkodók, s milyen volt maga az épület.

A barokk kastélynapok keretén belül vasárnap egyebek mellett huszár őrségváltás, több gyermekelőadás, íjász – és pantomim bemutató fogadja a Gödöllőre érkezőket. Nagy sikerre számíthat Dózsa Katalin előadása is. A művészettörténész a barokk kor „viselet- és frizura divatjába” enged bepillantást. E programra „rímel” a barokk cicomák című pantomimelőadás, de a Ládafia Bábszínház vásári játéka és Mozart Úrhatnám szolgálója – a Savaria Kamaraopera előadása – is hűen idéz meg legalább egy szeletet a sokak által kedvelt barokk korból.

Mindkét napon folyamatosan zajló tárlatvezetések, ügyességi játékok és más bemutatók gondoskodnak az önfeledt szórakozásról, s persze a lacikonyha ételeinek íze, meg a kürtőskalács illata is sokakat csalogat majd a kastélyba - mondta a szervezők nevében Holub Katalin.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár