2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újjáéledhet a világ legrégibb egyeteme

2010. augusztus 11. 09:19 The Independent

Egy indiai Nobel-díjas közgazdásznak köszönhetően hamarosan újra működhet majd a nyolcszáz évvel ezelőtt lerombolt nalandai egyetem. A kivitelezéshez már csak a pénzt kell összegyűjteni.

India északi részén ma már csak romok emlékeztetnek a világ legrégibb egyetemére, de a nalandai iskola hat évszázados fennállása során egyszerre tízezer növendék tanult falai között, s maga a Buddha is látogatói között volt. A buddhizmus hanyatlását követően a törökök 1193-ban állítólag azért rombolták le az intézményt, mivel a könyvtárban a hódítók egyetlen Korán-példányt sem találtak.

A filozófia, matematika, nyelvi és egészségügyi fakultásokkal is rendelkező iskola most úgy néz ki, nyolcszáz év után újjáéledhet, egy ambiciózus terv keretében ugyanis a romok mellett egy vadonatúj, méreteiben az elődével vetekedő nemzetközi egyetemet húznának fel. A Nobel-díjas Amartya Sen vezette csoport terve alapján megfogalmazott törvényjavaslat várhatóan e héten kerül az ország parlamentje elé, amelyre nagy valószínűséggel rábólintanak az indiai honatyák, az elképzelés ugyanis széles, pártok feletti konszenzust élvez.

„Az iskola legfényesebb éveiben a buddhista tradíció széles spektrumát – köztük a szanszkrit nyelv, orvostudomány, gazdaság – kínálta a növendékeknek, úgy, ahogyan Oxford közvetítette a keresztény kultúrát” – vont párhuzamot a két patinás intézmény között Sen. „Az épületet a háborúban lerombolták, pontosan akkor, amikor Oxford megépült. Rendkívül érdekes története van az intézménynek” – tette hozzá.

A tervek szerint a kontinens és a világ legtehetségesebb diákjait odavonzó új egyetem felállításának az ötlete először a kilencvenes években merült fel, de csak 2006-ban kapott nagyobb médiafigyelmet, amikor az indiai elnök, APJ Abdul Kalam egy nemzetközi tanácsadó bizottság felállítását rendelte el, élén Amartya Sennel. A csoport számára a legnagyobb kihívást az intézmény felépítéséhez szükséges összeg előállítása jelenti. Az új egyetem felhúzása 500 millió dollárt emészt fel, míg a szükséges infrastrukturális beruházások további félmilliárd dollárt igényelnek. A csoport külföldi kormányoktól, magánszemélyektől és vallási csoportoktól próbálja összekalapozni a pénzt, de eddig csak a szingapúri és az indiai kormány jelezte, hogy beszállna a vállalkozás finanszírozásába.

A nalandai iskola időben jócskán megelőzi a fezi (Marokkó) Al Karaouine egyetem (i.sz. 859) és a világ legrégebb óta folyamatosan működő kairói Azhar Egyetem (i. sz. 975) alapítását. A nemzetközi összefogást hirdető egyetem számára bizakodásra adhat okot, hogy Oxford, Yale, Párizs, Bologna és Harvard már előre tudatta: a projekt számíthat az együttműködésükre. Sokan úgy vélik, hogy a megaberuházás nagy lendületet adhat az ázsiai felsőoktatásnak. Nagy szükség lenne egy új, nagy presztízsű egyetem felépítésére, ugyanis a US News és a World Report magazin top25-ös listáján csupán három távol-keleti – a tokiói, a hongkongi és a kiotói – egyetem található.

Az egykoron a nepáli határ mellett álló egyetem építészetileg rendkívül termékeny területen helyezkedett el, amelyet tíz templom és egy kilencemeletes könyvtár mellett tavak, parkok és a tanulók lakhatását biztosító épületek fogtak közre. A nebulók India mellett Koreából, Japánból, Kínából, Perzsiából, Tibetből és Törökországból érkeztek az intézménybe.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár