2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Stockholmban turnéznak az agyagkatonák

2010. augusztus 23. 10:58

Nyolc Csin-dinasztia és több mint száz Han-dinasztia kori agyagkatona vendégszerepel augusztus végétől a stockholmi Kelet-Ázsiai Múzeumban.

A stockholmi kínai nagykövetség kulturális konzulja szerint az eddigi "legnagyobb kulturális cserére" kerül sor a két ország között. Mint mondta, az északi térségben idén megemlékeznek a Kína és Svédország között hatvan éve létrejött diplomáciai kapcsolatokról. A múzeumban - a Csin- és Han-dinasztiabeli agyagkatonákat is beleértve - összesen háromszáz kínai kulturális műkincset tekinthetnek meg a látogatók augusztus 27-től január 16-ig - közölte a konzul.

A Sanhszi tartományból származó híres szoborhadsereg bemutató darabjait a Kelet-Ázsiai Múzeum földalatti kiállítóterében helyezik el. Svéd sajtójelentés szerint a látogatók sokkal közelebbről tanulmányozhatják majd őket, mint a korábbi londoni kiállításon vagy akár a Hszien város közelében fekvő eredeti helyszínen. Az agyagkatonák egyébként 1984-ben már megfordultak egyszer Svédországban.

A terrakotta hadsereget 1974-ben tárták fel Hszien mellett. A páratlan leletet négy évvel később mutatták be először a közönségnek. Az ember nagyságú agyagkatonákból álló hadsereget az i.e. 259-210 között uralkodó első kínai császár, Csin Si Huang-ti rendelte meg síremlékébe. Összesen több mint nyolcezer 180 centiméternél magasabb katonát találtak a régészeti kutatás során. Más uralkodók is folytatták a Csin-dinasztia idején elkezdett hagyományt, és az agyagkatonák egészen i.sz. 220-ig készültek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár