2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Miniszoknya, atomerőmű, elvtársi csókok

2010. augusztus 25. 15:07 MTI

Utolsó előtti részéhez érkezett az MTI Kor-képek című történelmi fotóalbum-sorozata; a mintegy 390 oldalas most megjelent kötet az 1968 és 1979 közötti Magyarországot mutatja be.

Vince Mátyás, a Magyar Távirati Iroda Zrt. elnöke, az album főszerkesztője elmondta: a könyv célja a sorozat többi kötetéhez hasonlóan az, hogy átfogó válogatást nyújtson az adott időszakban Magyarországról itthon készült sajtófotók legjavából, elsősorban az MTI 13 milliós fotóarchívumában fellelhető képekre támaszkodva.

Az összesen 286 fényképet - ebből 283 az MTI archívumából származik - tartalmazó album időtávja a Kor-képek minden eddigi köteténél hosszabb: 1968. január 1-től 1979. december 31-ig két időszakra osztva tizenkét évet fog át. A Rainer M. János által írt történészi bevezetőt követően a képanyagot korszakonként öt tematikus fejezetre - Politika, Hétköznapok, Gazdaság, Kultúra és Sport - osztották; a témákat irodalmi művekből, dalokból, politikai megnyilatkozásokból vett idézetek, illetve korabeli MTI-hírek vezetik be.

A Féner Tamás által szerkesztett kiadványban feltűnnek a korszak vezető magyar politikusai és a Magyarországra látogató külföldi állami politikusok, köztük Fidel Castro, Leonyid Brezsnyev vagy Willy Brandt. Van néhány alig ismert kép az albumban a magyar csapatok 1968-as csehszlovákiai bevonulásáról is - noha a katonai elhárítás annak idején a témáról készült szinte összes MTI-fotót elvitte.

Felbukkannak a kötetben a hetvenes évek legjelentősebb színészei (Bessenyei Ferenc, Darvas Iván, Gobbi Hilda, Latinovits Zoltán, Sinkovits Imre vagy Törőcsik Mari), irodalmárai (Illyés Gyula, Szabó Magda és Weöres Sándor), sportolói (Bene Ferenc, Albert Flórián, Zsivótzky Gyula, Törőcsik András) és könnyűzenei előadói (Illés, Omega, Metró, LGT, Szécsi Pál vagy Koncz Zsuzsa), de a még kamasz Schiff Andrással vagy Kocsis Zoltánnal is találkozhat a kötet olvasója.

A már megvásárolható kötet képanyaga jól érzékelteti a korszak kettősségét: míg az idős parasztasszonyok még patakban mostak, az Intercontinental Szálló előtt a manökenek nyugati stílusú ruhákat mutattak be, s már sztriptíz bárok is nyíltak a fővárosban. Ebben az időszakban jelent meg Magyarországon a miniszoknya és a forrónadrág, kezdődött a paksi atomerőmű építése, elhagyta a gyárat az utolsó Pannónia motorkerékpár, és - mint ezt az album is bemutatja - az utak mentén feltűntek az autóstopposok.

A távirati iroda tervei szerint még az idén megjelenik az 1980-1989 közötti időszakot átfogó fotóalbum is, ezzel teljesülhet a Kor-képek sorozat 2004-es indulásakor kitűzött cél: kiemelkedő sajtó-fotográfiák segítségével megmutatni, visszatükrözni a magyar történelem közelmúltját, az 1938-tól 1994-ig terjedő több mint fél évszázadot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár