2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Átvezénylés pecsételte meg a kilencedik légió sorsát

2010. szeptember 1. 09:46

A legújabb mozifilmekkel szemben nem a piktek mészárolhatták le Róma kilencedik légióját - vélik a történészek. Az egyesek által ízlésbűnözőknek tartott katonákat egyszerűen áthelyezhették, és eltűntek a feledés homályában.

A katonák története számtalan romantikus könyv és film alapját képezi, így a pár hete nálunk is látható Centúrió, vagy épp a Kevin Macdonald által rendezett, The Eagle of the Ninth című, hamarosan bemutatásra kerülő produkció is az ő állítólagos sorsukat mutatja majd be.

A kilencedik légiót i.e. 65-ban alapították, katonái előbb Hispániában és Galliában küzdöttek, majd i.sz. 43-ban részt vettek a Claudius által vezetett britanniai expedícióban is. Segítettek fenntartani a rendet a szigetországban, mígnem 61-ben Boudicca lázadása során súlyos veszteségeket szenvedtek el. 117 körül aztán eltűntek a krónikákból: egyesek szerint a piktek ellen kivezérelt hadsereget a teutoburgi erdőhöz hasonló ütközetben mészárolták le - ahogy ez később a köztudatba is átkerült.

A történészek azonban egy jóval egyszerűbb megoldást sejtetnek emögött: ezek szerint a légiót egyszerűen átvezényelték a Rajna-völgybe, ahol aztán a beolvasztották őket a helyőrségekbe. A korábbinál jóval hétköznapibb feladatokat kaptak, és ezzel eltűntek a történelem homályában. Biztosat azonban ők sem tudnak: a források hiánya miatt akár más is történhetett velük.

Egy új régészeti felfedezés a légió katonáinak világibb oldalára világít rá: a nemrég nálunk is bemutatott Healam Bridge erődjének ásatásakor egy, a katonákat ruhával, cserépedényekkel és más felszerelésekkel ellátó ipari komplexum maradványai kerültek elő. A leletek alapján az is kiderült, hogy a katonák zoknival hordták a szandált, amelyet a The Guardian tudósítója egyenesen ízlésbűnözésnek tart, és szerinte „csupán ezt az egy dolgot köszönhetjük a rómaiaknak”.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár